Felfoghatatlanul nagy összeget költ a Samsung fejlesztésre

A vállalatvezetés szerint a megváltozott körülmények okozta kihívásokra csak komoly beruházásokkal lehet reagálni.

A Samsung kedden jelentette be, hogy a következő három évben 240 billió vont, azaz kb. 205 milliárd dollárt (mintegy 59 ezer milliárd forintot) költenek annak érdekében, hogy a vállalat „stratégiailag fontos iparágakban” vezető szerepet töltsön be.

A bejelentés szerint ezek az iparágak többek között a félvezetőgyártás, a gyógyszeripar, a távközlés, illetve az olyan „feltörekvő technológiák” (emerging technologies) mint pl. az AI vagy a robotika.

Közölték azt is, hogy a beruházások és fejlesztések nagyjából 40 ezer új munkahelyet teremtenek, és a nagyobb részük Dél-Korában valósul meg.

A következő három év terveiről általánosságban elmondták, hogy felkészülnek a közeljövő – nem utolsósorban a koronavírus-járvány okozta – nagy ipari, gazdasági és társadalmi változásaira. A félvezetőgyártás kiemelt terület, itt meg akarják őrizni első helyüket a memóriachipek szegmenségben, illetve ugyanez a cél a logikai chipek esetében is. Hozzátették, hogy jelenleg óriási a verseny ebben az iparágban, így brutális befektetésekre lesz szükség, ha nem akarnak lemaradni az USA, Kína vagy az EU mögött. Márpedig ez létfontosságú – jegyzik meg –, mivel a félvezetőipar a dél-koreai gazdaság „védőhálója”: 2020-ban az ország exportjának 19,3 százalékát ezek a termékek tették ki, és mivel a főleg a járvány hatására kialakult chipválságban pl. az Intel és a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company jelentős befektetéseket hajtott végre, a Samsung sem maradhat le.

A gyógyszeriparban azt tervezik, hogy leányvállalataik – Samsung Biologics, ill. Samsung Bioepis – tevékenységi köreit bővítik, és három nagy üzemük mellé építenek egy negyediket is. E szegmensben az a céljuk, hogy 2023-ra 30 százalékos piaci részesedést szerezzenek.

A távközlés terén elsősorban a hálózatfejlesztésre koncentrálnak, leginkább intelligensebb szoftverek létrehozásával. Bár itt elsősorban az 5G technológiát tartják szem előtt, de fokozzák a felkészülést a 6G terén is.

Azóta történt

Előzmények