Gigászi veszteségbe futott bele a SanDisk

Több mint 17 százalékot zuhant és ezzel 10 dollár alá bukott tegnap a tőzsde zárása után a SanDisk részvényárfolyama. Az ok: a flashalapú memóriakártyák világelső gyártója gigászi veszteséget jelentett a tavalyi negyedik negyedévre, és egyben arra figyelmeztetett, hogy a 2009-es év is „erőt próbáló” lesz.

Az 1,86 milliárd dolláros mínusz – amely sorban immár a harmadik volt – több, nagy összegű egyszeri költségből (értékcsökkenési és raktárkészlet-leírásból, valamint átszervezési kiadásokból) állt össze. Egy évvel korábban a vállalat 105,9 millió dollár profitot ért el. Az árbevétel 31 százalékkal, 863,9 millió dollárra esett vissza úgy, hogy a termékek forgalma 34, a licencelésből származó bevétel pedig 4,8 százalékkal csökkent.

A tavalyi év egészének mérlege: 3,35 milliárd dollár árbevétel és 2,07 milliárd dollár veszteség. 2007-ben a forgalom 3,9 milliárd, a nyereség pedig 219 millió dollár volt.

A SanDisk – amely a kártyáiba épített chipeket a Toshibával közösen gyártja – az idei első negyedévre 475 és 575 millió dollár közötti árbevételt vár, jóval kevesebbet, mint azt a Wall Street korábban jósolta. A vártnál gyengébb forgalom részben annak köszönhető majd, hogy a márciussal záruló trimeszterben is nő még a vállalat árukészlete, a beruházások radikális visszafogásának – az idén a tavalyi 1,6 milliárd helyett csupán 500 millió dollárt fordítanak e célra – csak később lesz érezhető a hatása. A zavartalan működés biztosítása érdekében mindenesetre részvénykibocsátást is terveznek, 300-500 millió dollár értékben.

Azóta történt

Előzmények