Állja a sarat a Cisco

Az idei év elején hozzászokhattunk ahhoz, hogy az informatikai nagyvállalatok a globális gazdasági válság közepette sorra gyengébbnél gyengébb pénzügyi teljesítményről adnak számot. Ritkák a kivételek. Ilyen a Cisco Systems, amely a január végén zárult második üzleti negyedévét nemcsak nyereséggel, hanem a Wall Street – igaz, már mérsékelt – várakozásait felülmúló nyereséggel és árbevétellel zárta. Tény ugyanakkor, hogy a 1,5 milliárd dolláros profit még így is jelentősen, 27 százalékkal kevesebb volt, mint egy évvel korábban. A forgalom 7,5 százalékkal, 9,09 milliárd dollárra csökkent.

A Cisco – mely a világ első számú hálózatieszköz-gyártója – azok közé a technológiai vállalatok közé tartozik, melyeket elméletileg fájóbban érint a pénzügyi válság eszkalálódása, mivel a vásárlók a mostoha gazdasági helyzetben késleltetik a többnyire jelentős beruházást igénylő hálózatfejlesztéseket, ez azonban a közzétett számokban még nem tükröződik. Tény viszont, hogy a megrendelések meredekebben csökkentek, mint az árbevétel: a második pénzügyi negyedév egészében 14 százalékkal, csak januárban pedig 20 százalékkal volt kevesebb az új rendelés, mint egy évvel korábban.

A San José-i központú gyártó novemberben egy költségcsökkentő csomagot fogadott el, amely a folyó pénzügyi évben 1 milliárd dollár megspórolását célozza. Ennek része volt a karácsony utáni kényszerszabadságolás, a létszámstop és az utazási kiadások megnyirbálása is. A Cisco a negyedévet 29,5 milliárd dolláros készpénzállománnyal zárta, melyből akvizíciókra is tervez költeni a válság idején amellett, hogy finanszírozást nyújt a vásárlásokhoz az ügyfeleinek.

John Chambers vezérigazgató szerint lehetetlen pontos prognózist adni a jelenlegi trimeszterre, de a válság hatásait biztosan megérzik. A vállalat a harmadik üzleti negyedévre 15-20 százalékos forgalomcsökkenést vár.

Azóta történt

Előzmények