Sárospatakon lesz az idei informatikai diákolimpia

A Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium lesz a július 28-án kezdődő, immáron tizenkettedik alkalommal megrendezésre kerülő egyhetes Közép-Európai Informatikai Diákolimpia helyszíne, ahol tizenkét ország válogatott csapatai mérik össze tudásukat az algoritmusos programozás területén.

A résztvevők egyéniben két ötórás fordulóban versenyeznek, a feladatokat a tudományos bizottság javaslata alapján a csapatvezetők tanácsa állítja össze, a megoldáshoz csak egy PC és a szükséges programok használhatók. A szervezők tájékoztatása szerint a feladatok algoritmusos jellegűek lesznek, megoldásukhoz nem lesz szükség különleges eszközökre vagy programokra.

A Microsoft által szponzorált versenyben a következő országok versenyzői vesznek részt: Bosznia-Hercegovina, Csehország, Észtország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Portugália. A magyar csapatba idén kizárólag vidéki versenyzők jutottak be, akik az informatikai OKTV-n és a Nemes Tihamér számítástechnikai tanulmányi versenyen elért eredményükkel érdemelték ki a csapattagságot. Kormányos Balázs Szegeden a Radnóti Miklós Gimnázium, Ludányi Ákos Egerben a Neumann János Középiskola és Kollégium, Vincze János Debrecenben a Fazekas Mihály Gimnázium, Acsai Péter pedig a Nagykőrösi Arany János Református Gimnázium tanulója.

Az idei rendezvény egyik érdekessége lesz, hogy az interneten keresztül bárki bekapcsolódhat a versenybe, és kipróbálhatja tárgybeli tudását. A verseny napján reggel 8 órakor a feladatok kikerülnek az olimpia honlapjára, a vállalkozó kedvű jelentkezőknek délután 13 óráig kell beküldeniük a megoldásokat. A zsűri az interneten érkezett megoldásokat is kiértékeli, az értékelést pedig közzéteszik a verseny honlapján.

Azóta történt