Szoftverrel az egészségbiztosítási csalások ellen

Európában évente mintegy 56 milliárd euró tűnik el az egészségügyből csalás és korrupció miatt. Ennek megakadályozására, illetve az így keletkezetett veszteségek csökkentésére jött létre 2005-ben egy nemzetközi hálózat (EHFCN), amely egy hónapja együttműködésre lépett az üzleti analitikai szoftverek és szolgáltatások területén működő SAS-sal. A közös cél a bűnmegelőzés és bűnüldözés támogatása mellett a közvélemény, valamint az egészségügyi ellátók és biztosítók tájékoztatása az EHFCN tevékenységéről, illetve a SAS Fraud Framwork for Health Care alkalmazásáról.

„A McIntyre Hudson tanácsadó cég és az EHFCN közös idei jelentése szerint az egészségügyi szervezetek – szakterülettől függetlenül – pénzüknek 5.59 százalékát veszítik el az egészségügyi ellátásban előforduló csalások és hibák következtében. Ez elfogadhatatlan” – fogalmazott a bejelentéskor az EHFCN hamarosan hazánkba látogató elnöke, Paul Vincke.

Az egészségügyi ellátásra hivatott alapok megcsapolása a legkülönbözőbb módszerekkel történik: az ellátásra jogosulatlanok személyes adatainak meghamisításától az orvosságok túlfogyasztásán keresztül a felesleges vagy hatástalan kezelések felírásáig. A különböző csalástípusok és a korrupció közös vonása a szándékosság, az etikátlanság és a jogszerűtlenség. A SAS analitikai megoldása segíti az intézményeket a csalások megelőzésében és felderítésében.

„Az egészségügyi ellátásokban előforduló visszaélések mára már világszerte problémát jelentenek. Az általános közvélemény és a szervezett bűnözők figyelme egyaránt nő a téma iránt. Ebben a szektorban a károk mértéke százszor nagyobb, mint akár a bankkártyákkal való visszaélések esetében, a védekezésre fordított összegek ugyanakkor jóval alacsonyabbak. A tapasztalt bűnözői körök egyre inkább észlelik ezt, és világszerte az egészségügyi csalások felé mozdulnak” – nyilatkozta Julie Malida, a SAS egészségügyi csalásokkal foglalkozó részlegének igazgatója.

A téma kapcsán Paul Vincke, az EHFCN elnöke 2010 októberében látogat hazánkba a SAS Fórum Magyarország 2010 egyik vitaindító előadójaként.

  • Kapcsolódó cégek:
  • SAS

Azóta történt

Előzmények