Kirúgták a Seagate vezetőit

Stephen Luczo
Stephen Luczo

A Seagate Technology a múlt heti Consumer Electronics Show (CES) szakkiállításon jelentette be, hogy – a gazdasági válság miatt gyengélkedő iparág sok más szereplőjének példáját követve – elbocsátja egyesült államokbeli dolgozóinak 10 százalékát, körülbelül 800 főt. Azt viszont akkor senki nem sejtette, hogy a show-n a leépítésről is nyilatkozó vezérigazgató, William Watkins, valamint David Wickersham operatív vezérigazgató is a lapátra tett alkalmazottak között lesz – márpedig tegnap ezzel a hírrel sokkolta a befektetőket a merevlemezgyártó. A váratlan vezetőváltás hírére a cég részvényárfolyama 16 százalékkal, 4,76 dollárra zuhant.

A Seagate irányítását az a Stephen Luczo veszi át, aki 1998 és 2004 között már vezette a céget, miután hasonló hirtelenséggel menesztették az alapító Alan Shugartot. A befektetési bankár Luczo nevéhez fűződik a merevlemezgyártó vállalat átszervezése, illetve magánkézbe adása 2000-ben, majd visszavezetése a tőzsdére két évvel később. Szakértők szerint a régi-új vezető feladata most is a gatyába rázás lesz, ezért nem is marad sokáig a poszton. „Luczo nem akar foglalkozni a napi működéssel. Az új dolga az, hogy talpra állítsa a céget, aztán átadja az irányítást másnak” – véli a BusinessWeek-nek nyilatkozó egyik elemző, Krishna Chander az iSupplitől.

A Seagate 30 százalék feletti piaci részesedéssel a világ legnagyobb merevlemezgyártója. A vállalat teljesítményére rányomja a bélyegét az ősszel az informatikai szektorba is begyűrűzött gazdasági válság, melynek hatására látványosan csökkent a személyi számítógépek és kiszolgálók iránti kereslet, ami túlkínálathoz vezetett a piacon. A cég decemberben arra figyelmeztetett, hogy a január elején zárult második üzleti negyedévben az árbevétele alacsonyabb lesz a vártnál: az eredetileg tervezett 2,85-3,05 helyett 2,3-2,6 milliárd dollár lesz csak. A Wall Street emellett veszteséget, részvényenként 2 centes mínuszt vár.

Szakértők szerint a Seagate az utóbbi években számos trendről lemaradt, amit a riválisok ki is használtak. Többek között nem fektetett elég hangsúlyt a noteszgépekbe szánt HDD-k fejlesztésére, holott a notebookokból ma már több fogy, mint asztali gépekből. A legnagyobb stratégiai ballépés azonban valószínűleg a flashmemóriára épülő háttértárak (Solid State Disk, vagy röviden SSD) lebecsülése és gyakorlatilag teljes hanyagolása volt.

A vállalat jelenleg 53 000 alkalmazottat foglalkoztat. Amikor a most menesztett vezér, Bill Watkins 2004-ben átvette a gyeplőt, több mint 110 000 dolgozója volt.

Azóta történt

Előzmények