Drága hibát vétett a Seagate, amikor 7 millió HDD-t adott a Huawei-nek

Beleegyezett a Seagate, hogy 300 millió dolláros büntetést fizet az amerikai hatóságoknak, amiért több mint 1,1 milliárd dollár értékben adott el merevlemezt a Huawei-nek, megszegve az exportkorlátozásokat.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium közleménye szerint 300 millió dollár kifizetésébe egyezett bele a Seagate, amiért az amerikai exportkorlátozások megszegéseként, több mint 1,1 milliárd dollárért adott el 2020 augusztusa és 2021 szeptembere között HDD-ket a Huawei-nek.

A Huawei-t sok más kínai cég mellett nemzetbiztonsági kockázatként kezeli az USA, számos feketelistára került rá a vállalat. A büntetés újabb lépcső azon akciók hosszú sorában, amelyekkel az USA meg akarja akadályozni, hogy modern technológiához jusson Kína. Attól tart az USA, hogy ez fenyegetné a biztonságukat, továbbá katonai, emberi jogi visszaélésekhez lenne felhasználható.

A Seagate egyébként a Huawei egyetlen HDD-beszállítója lett a tiltások után, 7,4 millió HDD-t leszállítva. A WD és a Toshiba azonnal leállították a szállításokat, amikor a tiltást bejelentették. A mostani büntetés ennek következménye.

A Seagate állítólag azt hitte, hogy a külföldön gyártott meghajtóira nem érvényesek a korlátozások, mivel nem amerikai eszközök közvetlen termékei. Úgy hitték, mindenben együttműködnek. Az USA szerint rosszul értelmezték a törvényeket, és nem vették figyelembe a teljes gyártási eljárást és a teszteléshez használt eszközöket.

Azóta történt

Előzmények