(Frissítve!) Vajon merre van a Silk Roadtól elkobzott Bitcoin?

A Silk Road nevű rejtett, csak a Toron keresztül elérhető és javarészt főleg illegális árukat, szolgáltatásokat kínáló online piactér lekapcsolása és az FBI állítása szerint mintegy 3,6 millió dollárnyi Bitcoin lefoglalása jelentős mozgást – leginkább esést – idézett elő a digitális pénz árfolyamában, de az eladási roham viszonylag rövid idő alatt alábbhagyott, és az árfolyam ma már nem sokkal marad el az oldal lekapcsolása előtti szinttől.

Blummer Tamás Bitcoin-szakértő és a Bits of Proof alapítója szerint a lefoglalás ebben az esetben akkor teljesül, ha hozzáférnek a William Ulbricht által tulajdonolt Bitcoin-tárcához vagy tárcákhoz, megszerzik a szükséges jelszót és az ott tárolt Bitcoint átutalják egy saját tárcába. Mivel a Bitcoin mögött álló rendszerből adódóan a tranzakciós lista nyilvános (csak a hozzájuk köthető felek nem), Tamás megkereste, hol landolt az elkobzott digitális vagyon. Úgy fest, hogy ide: már a tárca neve is árulkodó (Silk Road Seized Coins, azaz a Silk Roadtól elkobzott érmék), és ha megnézzük a tranzakciós statisztikát, láthatjuk, hogy idén októberig semmilyen aktivitás nem volt, majd egy rövid perióduson belül 94 tranzakciót hajtottak végre, melynek eredményeként jelenleg 27 365 Bitcoin csücsül a tárcában, ami 130-140 dollár közötti árfolyammal számolva megfelel az FBI által közölt összegnek. Az utalások október 2-án kezdődtek, ezres tételekben.


[+]

Blummer az eset rövid távú hatásával kapcsolatban elmondta, hogy az árfolyam esésére az is hatással volt, hogy a Bitcoin közösség legnépszerűbb fórumát, a bitcointalk.orgot pont az FBI bejelentés napján sikeres hackertámadás érte, tovább gerjesztve az eladási hullámot. Az oldal azóta is elérhetetlen, mert karbantartója, Theymos előbb rekonstruálni akarja, hogyan sikerült feltörni az oldal védelmét. Ami a hosszú távú hatást illeti, szerinte az egyértelműen pozitív, mert a Bitcoin hírneve sok csorbát szenvedett amiatt, hogy sokan a Silk Road fizetőeszközeként tekintettek rá.


[+]

Az FBI a bejelentésben azt állította, hogy a Silk Road összesen 1,2 milliárd dolláros forgalmat bonyolított 2011-es indulása óta, ami elsőre magas számnak tűnik, főleg ha a jelenleg forgalomban levő Bitcoinok összértékét nézzük, ami ma 1,5 milliárd dollár. Az elmúlt fél évben viszont a Bitcoin rendszernek napi 25-50 millió dollár értékű forgalma volt, tehát az FBI által közölt 1,2 milliárd dollár megközelítőleg egyhavi forgalma a hálózatnak. A Silk Roadra vetítve ez azt jelenti, hogy az oldal által generált forgalom még a rejtett piactér fénykorában is csak egyszámjegyű százaléka lehetett a teljes Bitcoin-forgalomnak.

Frissítés: Úgy tűnik, hogy az FBI megpróbálja azonosítani a Silk Roadhoz köthető felhasználók egy részét. A fent már említett tárcáról olyan tranzakció indult, ami rengeteg nagyon kis összegű (0,000004 BTC) utalást tartalmaz, valószínűleg az FBI rendelkezésére álló adatok alapján a Silk Roaddal összekapcsolható Bitcoin-tárcák címére. A nyomozók abban reménykedhetnek, hogy ezek a nagyon kis összegű utalások egy nagyobb fizetéssel összefogva felbukkanhatnak valamilyen általuk ellenőrzött helyen (mondjuk egy exchange oldalon), és valahogy fel tudják fedni az eredeti tárca tulajdonosát.

Azóta történt

Előzmények