Akarjuk-e a feltöltős SIM-kártyák szigorúbb szabályozását?

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a feltöltős SIM-kártyákra vonatkozó rendelet tervezetét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

A rendelettervezetet december 19-ig bárki véleményezheti – idézi Karl Károlyt, az NMHH hírközlés-felügyeleti főosztályvezetőjét az MTI.

Karl elmondta, hogy a tervezet szerint egy egyéni előfizető legfeljebb 10, üzleti előfizető pedig 50 feltöltős (prepaid) SIM-kártyás szerződést köthet és tarthat fenn egyidejűleg. Nemcsak ez változhat, mert médiahatóság szigorúbban szabályozná a vásárlók személyazonosságának ellenőrzését is. A szolgáltatók magyar állampolgárok esetén elektronikus úton is ellenőrizhetik hatósági igazolványaik érvényességét, külföldi vásárlók azonban kötelesek személyesen bemutatni a szolgáltatónál a beutazásra vagy tartózkodásra jogosító okmányukat.

Az országgyűlés nemzetbiztonsági, bűnmegelőzési, bűnüldözési, valamint a terrorizmus elleni fellépés érdekeire hivatkozva szigorította a feltöltős SIM-ekre vonatkozó szabályokat, hogy megelőzze és kiküszöbölje az azokkal történő visszaéléseket. A fellépést az indokolta, hogy a párizsi és brüsszeli terrortámadások elkövetőinél magyar kártyákat találtak. A belga és a francia hatóságok pedig észrevették, hogy egy hajléktalan nevén 200 ezer előfizetés van. A Terrorelhárítási Központ (TEK) az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt elismerte, hogy a külföldi partnerek jelzéséig erről nem volt tudomása.

Karl Károly újságírói kérdésre elmondta: jelenleg körülbelül 4,8 millió előre fizetett díjú mobilszerződést tart számon a hatóság, ebből azonban nem mind mobiltelefonra vonatkozik, egy részük pedig valószínűleg alvó (inaktív) szerződés, illetve előfordulhat, hogy több szerződés van egy ügyfél nevén.

Azóta történt

Előzmények