Edward Snowden nem kaphat kegyelmet

Amerikai jogvédő szervezetek és magánszemélyek két éve terjesztettek be a kormányzathoz egy közel 170 ezer ember által aláírt kérvényt, melyben azt kérték, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatoktól sok ezernyi dokumentumot megszerző, majd azokat kiszivárogtató, akkor már külföldön tartózkodó Edward Snowdent ne állítsák bíróság elé, ha hazatér az Egyesült Államokba.

Az e-kormányzati honlapon benyújtott kérvényre a Fehér Ház tegnap válaszolt, és a közlemény – nem meglepő módon – azt tartalmazza, hogy Snowden bűncselekményt követett el, ezért ha visszatérne az USA-ba, bíróság előtt kell felelnie tettéért.

A válaszban Lisa Monaco, a kormány nemzetbiztonsági és terrorizmuselleni ügyekben felkért tanácsadója közli, hogy az NSA alvállalkozójaként dolgozó Snowdennek a hivatalos úton kellett volna panaszt tennie, amennyiben azt tapasztalta, hogy a nemzetbiztonsági ügynökségek törvénytelen megfigyeléseket végeznek. Ezzel szemben ő az adatok ellopásával és nyilvánosságra hozásával hazája biztonságát sodorta veszélybe. Amennyiben biztos igazában – írja Monaco –, akkor térjen haza, védje meg álláspontját a bíróság előtt. Majd a tanácsadó átlendül támadásba: Snowden menekül tettei következménye elől, és egy zsarnoki rezsim védelme mögé bújik (itt arra utal, hogy Snowden Oroszországban lelt menedékre, és jelenleg is ott tartózkodik).

Egyébként idén felmerült már, hogy Snowden visszatérne az Egyesült Államokba, de közlése szerint csak akkor menne haza, ha garantálnák számára tisztességes tárgyalást, ám ezt az ígéretet az igazságügyi minisztériumtól nem kapta meg: „Egyetlen dolgot ígértek meg: hogy nem végeznek ki. De ez nem az, amit én kértem.” – nyilatkozta márciusban Edward Snowden.

Azóta történt

Előzmények