Sok a Huawei-meglepetés, de az USA szerint nem tudnak fejlett mobilt gyártani

A jelentések szerint olyan alkatrészek vannak a Huawei Mate 60 Pro mobilban, amelyeknek nem szabadna. Eközben visszatérhet a gyártó az 5G-s piacra, szintén úgy, hogy ez elvileg nem lenne lehetséges. Más meglepetéseket is okozott a Huawei azonban, amelyet sorra tiltanak ki az európai 5G-s hálózatokból, az USA szerint viszont nincs bizonyíték rá, hogy a cég fejlett mobilokat tudna gyártani.

Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter a héten közölte: az USA-nak nincs bizonyítéka arra, hogy a Huawei nagy mennyiségben tudna fejlett chippel ellátott okostelefonokat gyártani. Mindez a Huawei Mate 60 Pro megjelenése kapcsán vált érdekessé, az elemzők szerint ugyanis olyan 7 nm-es, 5G-képes chip került a készülékbe, amely felveszi a versenyt a piacon lévő megoldásokkal, és a SMIC készítette. Az amerikai szankciók miatt ez elvileg nem lett volna lehetséges.

Raimondo szerint nekik nincs semmilyen bizonyítékuk, hogy a Huawei nagy mennyiségben tudna 7 nm-es chipeket gyártani. A minisztériuma ebben a hónapban jelezte, hogy igyekeznek több információt begyűjteni az elfogadhatatlan nemzetbiztonsági kockázatnak tartott Huawei új chipjéről, amely megszeghette a kereskedelmi korlátozásokat. Ugyanis egy ilyen chipet így vagy úgy, de kizárólag amerikai technológiával lehetett legyártani, állítják. Raimondót magát felháborítják a történtek, közölte egy bizottsági meghallgatáson.

Más politikusok szerint az USA-nak minden technológiai exportot blokkolnia kellene a Huawei és a SMIC felé (mivel eddig számos licencet állítottak ki a két cégnek, ezért technológiát és alkatrészeket dollármilliárdokért adnak el nekik a tiltások bevezetése óta is). Azt továbbra sem tudni, hogy a teljes tiltás útjára lépne-e az USA a két óriással szemben.

Több politikustársa kritizálta egyébként Raimondót, ugyanis épp Kínában volt, amikor az 5G-s Huawei mobilt bemutatták. Az amerikai kormány nemzetbiztonsági tanácsadója szerint próbálnak információk jutni a chip kapcsán. Raimondo szerint aggasztják őket azok a jelentések is, amelyek szerint egyes kínai kormánytagok számára már tiltják az Apple iPhone-ok használatát (Kína többször tagadta ezeket a jelentéseket).

Kína jelezte: ellenzi, hogy az USA diszkriminatív gyakorlatokkal lép fel a kínai cégekkel szemben.

Olyat tud a Huawei Mate 60 Pro, ami lehetetlen

A Huawei Mate 60 Prót egyébként már nem csak kínai szakemberek bontják darabokra, hanem mások is, így lassan lesznek válaszok, miközben a poltikusok és cégek is csak vakarják a fejüket. Honnan szerzett 5G-s, 7 nm-es chipet a Huawei? Hiszen a szankciók alapján ez lehetetlen, mégis benne van a mobilban.


[+]

Ezt alátámasztotta a PBKreviews boncolása is, de a helyzet még bonyolultabb, mint bárki gondolta. A HiSilicon Kirin 9000s chip ugyanis nem látszik, mert SK Hynix RAM-okat építettek a tetejére. Ez önmagában rejtély, ugyanis 2020 óta nem ad el ilyesmit az SK a Huawei-nek. Így az SK maga is vizsgálatot indított.

Bőven van még meglepetés

A meglepetések közé tartozik, hogy az IT Times forrásai szerint a Huawei már októberben új, középkategóriás 5G-s mobilt dob majd piacra, vagyis tényleg megkerülhette az amerikai szankciókat. Az új modell Nova szériás lesz, állítólag.

Ugyancsak meglepetés, hogy a Huawei kínai gyártású chipeket szállít biztonsági kamerákba, így ilyen téren is megkerülhették az exportkorlátozásokat jól értesült források szerint.

Európai Huawei-gondok

Európában közben sorra tiltják ki a Huawei-t a mobilhálózatokból. A német belügyminisztérium el akarja vágni a telekomcégeket a Huawei és ZTE eszközeitől, mindezt erővel hajtják majd végre. Természetesen rengetegen tiltakoznak, már most azonnali fennakadásokat, szolgáltatáskieséseket említenek, továbbá pereket helyeznek kilátásba. A kínai nagykövetség is jelezte, nem ülnek majd tétlenül.

Portugália telekommunikációs hatósága pedig a cégekkel együtt dolgozva keres megoldást a Huawei kitiltására, a Huawei minden lehetséges jogi úton tiltakozik és fellép ez ellen.

Egy Kínával kapcsolatos amerikai kormányzati bizottság eközben találkozót kezdeményez egy félvezetőipari csoporttal, hogy kifejezze az amerikai kormány aggályait a Kína chipiparába folyó, amerikai befektetések kapcsán. Értelemszerűen szigorítások várhatóak.

Azóta történt

Előzmények