Nagyon meglepte az USA-t a Huawei, ennek komoly következményei lehetnek

Úgy tűnik, hogy hitelesek voltak az elmúlt napok jelentései, a Huawei tényleg meglepte az amerikai politikusokat, a találgatások szerint megszeghették a szankciókat. Egyes vezető politikusok máris azért kampányolnak, hogy minden technológiától vágják el a Huawei és a SMIC óriásokat. Eközben a kínai kormány tagjainak megtilthatták, hogy iPhone-t használjanak.

Nemrég részletesen is foglalkoztunk azzal, hogyan vágta arcon az USA-t a Huawei Mate 60 Pro, miért érdekes a benne lévő, valószínűleg 5G-s chip, amely a szankciók ellenére modern technológiával készült, és mindenkit meglepett. Állítólag a készülék alkatrészeinek a kétharmada is kínai gyártású lehet, pedig az utóbbi években csak a harmada volt az: ez is nagy áttörést, fejlődést jelez. Rögtön nyilvánvalóvá vált, hogy ennek fejlesztése nem csak sok pénzbe kerül, de további lépéseket vonhat maga után az USA részéről, esetleg még keményebb szankciókkal és fellépéssel.

Az Amerikai Egyesült Államok Képviselőházának Kínával foglalkozó bizottsági elnöke szerint a kereskedelmi minisztériumnak minden technológiai exportot meg kell állítani a Huawei és a SMIC felé most, hogy kiderült, a Huawei mobilok új chipjei megszeghették a korlátozásokat.

Mike Gallagher befolyásos törvényhozó személye volt egyébként az, aki a Biden-kormányt szigorúbb technológiai fellépés irányába terelte Kínával szemben. Gallagher szerint a chipet amerikai technológia nélkül valószínűleg nem lehetett legyártani, így a Huawei és a SMIC megsérthette a szankciókat, emiatt pedig eljött szerinte az idő, hogy minden amerikai technológiai exportot megállítsanak az irányukba. Ezzel azt akarnák jelezi, hogy minden cég, amely megsérti az amerikai törvényt és aláássa a nemzetbiztonságot, el lesz vágva a technológiájuktól, tette hozzá.

A Huawei 2019. májusában került feketelistára a biztonsági aggályok miatt, a SMIC 2020. decemberében, attól tartva, hogy katonai használatra vetheti be a fejlett technológiát. Ennek ellenére a beszállítók engedélyt kaptak, hogy dollármilliárdokért adjanak el technológiákat ennek a két cégnek. Ez most alapjaiban változhat meg, de az USA minisztériumai egyelőre nem szólaltak meg.

Újabb szigorítások, AI-hálózatok

Az FCC elnöke eközben arra kérte a kormányt és a hatóságokat, hogy tegye feketelistára a kínai Quectel és Fibocom Wireless cégeket, mert azok elfogadhatatlan nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek szerintük.

A WSJ szerint a védelmi minisztérium pedig olyan AI-hálózat építésére készül, amely drónokkal és önjáró rendszerekkel egészül ki, hogy válaszoljon a Kína jelentette esetleges fenyegetésekre.

Kínában pedig tilos iPhone-t használni a kormánytagoknak

A WSJ megtudta azt is, hogy Kína elrendelte a kormánytagok számára, hogy nem használhatnak Apple iPhone mobilokat (és más külföldi márkájú eszközt sem) a munkához, és az irodákba sem vihetnek be ilyesmit. Az intézkedés részleteiről még kevés a konkrétum, de állítólag a kínai kormánnyal remek kapcsolatot ápoló, piaci szinten meghatározó szereplők sem mentesek a két ország között egyre emelkedő feszültség hatásaitól. Az újabb és újabb beszámolók szerint folyamatosan egyre tovább terjesztik ki az iPhone-tilalmat.

Az amerikai politikusok azonban jelezték az iPhone-tilalom kapcsán, hogy attól félnek, a Kínától is függő cégek igen komoly csapást szenvedhetnek el a két ország között egyre növekvő feszültségektől. Sokan máris attól félnek, hogy jelentősen megcsappanhatnak az Apple piaci lehetőségei. Ez (és a Huawei-ügy) persze már most látható tőzsdei lejtőt hozott nem csak az Apple-nek, de a beszállítóinak is.

Azóta történt

Előzmények