Sokan és sokat netezünk

Közzétette negyedéves gyorsjelentését a magyarországi internethasználókkal kapcsolatban a Gemius. Kiderül belőle, hogy 2014 szeptemberében 5 millió és még 152 896 fő használta az internetet a 15 évesnél idősebb lakosság körében. Ez 60 százalékos internetes elterjedtséget jelent (ha a globális adatokra kíváncsi, itt írtunk róluk legutóbb), ami megfelel az európai átlagnak és magasnak mondható a közép-keleteurópai régióban. Aki használ internetet, jórészt minden nap él is a lehetőséggel (86 százalék).


(forrás: Gemius Infografika)

A legtöbb netezőt Budapesten találjuk, számuk 1,13 millió fő, (Budapest népessége 2010-es adatok alapján 1,73 millió volt) azaz minden ötödik magyarországi internetező budapesti is. Az információs szupersztrádát használók kicsivel több mint fele (52,8 százalék) él megyeszékhelyen vagy egyéb városban, kistelepüléseken pedig 25,2 százalék.

A leglátogatottabb hazai oldalak
A leglátogatottabb hazai oldalak (forrás: Digitális Közönségmérési Tanács - Gemius)

A nemek arányát tekintve jelenleg a nők vezetnek, a felhasználók 51,23 százaléka nő, 48,76 százaléka férfi. A netezők több mint fele (52 százalék) a 18–39 év közötti korosztályból kerül ki, ám a 60 év feletti felhasználók aránya is folyamatosan emelkedik és már elérte a 10 százalékot.

Azóta történt

Előzmények

  • Az emberiség 42 százaléka aktívan internetezik

    Elértünk egy újabb nagy mérföldkövet: több, mint három milliárd aktív netező él a bolygón. Minden második embernek van mobilja, általában kettő. Így az aktív SIM-ek száma több, mint az embereké. De hányan lógnak a Viberen? Még mindig olyan sokkal vezet a Whatsapp?

  • Az internetadó rezsinövelés / Az internetadó anti-gazdaságfejlesztés

    Az internetadó tovább mélyítheti a Magyarországon egyébként is jelentős digitális szakadékot, nehéz helyzetbe hoz minden magyarországi vállalkozást, az internet-előfizetések árának növekedéséhez vezet – fogalmaz közleményében az IVSZ.

  • Mi is az a Dolgok Internete?

    Egyre többször lehet találkozni a címben szereplő fogalommal, de sokszor még a szakemberek fejében sem teljesen tiszta, hogy mit is takar a jól hangzó kifejezés.

  • Sokaknál már ébredés után első az internet

    Magyarország nemcsak az internet-hozzáférés terén szerepel az élmezőnyben: használjuk is a netes szolgáltatásokat, méghozzá a régióban kiemelkedő mértékben.