Sokba fáj a bekapcsolva hagyott PC

A vállalatoknak rá kellene szoktatnia a dolgozókat arra, hogy – mielőtt hazaindulnak a munkahelyükről – kapcsolják ki számítógépeiket, mert az éjszaka is ébren lévő masinák jelentősen hízlalják a közüzemi számlákat – ez a figyelmeztetés a konklúziója annak a felmérésnek, melyet a Fujitsu Siemens brit leányvállalata készített nemrégiben. A tegnap közzétett eredmények szerint évente csak Nagy-Britanniában 217 millió dollár vész kárba az „úgy felejtett” PC-k miatt. A jelentés – melyet a brit energiatakarékossági hét kezdetén hoztak nyilvánosságra – kitér az elpazarolt energia környezeti hatásaira is.

Az 1000 dolgozó megkérdezésével végzett vizsgálatból kiderül, hogy az alkalmazottak 37 százaléka nem kapcsolja ki a számítógépet, mielőtt hazaindulna a nap végén. Az sem segít sokat, ha készenléti módba állítják a gépeket, mert azok így is fogyasztanak áramot – igaz, kevesebbet. Becslések szerint csupán a monitor kikapcsolásával egy számítógép teljes energiafogyasztásának 75 százaléka megspórolható.

Az elektromos készülékek fölösleges energiafogyasztásának problémája nem először kerül reflektorfénybe. Az EU környezetvédelmi miniszterei a nyáron egyeztek meg arról, hogy törvényben kötelezik a gyártókat az energiatakarékosabb tervezésre. Az új szabályozás célja, hogy a háztartásokban található eszközök – köztük számítógépek – ún. készenléti (standby) módú energiafelvételét jelentősen csökkentse.

A direktíva támogatói szerint az új sztenderdeknek megfelelő készülékeknek köszönhetően jelentősen mérsékelhető az áramfelhasználás, aminek előnye a háztartások esetében az alacsonyabb közüzemi számlában, míg a tagországokban az üvegházhatású gázok kibocsátásnak visszaesésében mutatkozna meg. Úgy becsülik, hogy a szabályozás elfogadásával a szén-dioxid-kibocsátás 2010-re nagyjából 180 millió tonnával – az EU teljes kiotói vállalásának a felével – csökkenne.

Azóta történt