Sony: Európa a miénk!

Hiába kezdett Európában jelentős előnnyel az Xbox 360, és hiába rajtolt rosszul a PlayStation 3, a Sony konzolgépéből mostanra több fogyott a kontinensen, mint a konkurens játékgépből – hirdette ki a tegnapi PlayStation Day rendezvényen a szórakoztatóelektronikai multi európai részlegének vezetője, David Reeves. A cég azzal kalkulál, hogy az eladások a tavaly márciusi rajt óta mára meghaladták az ötmilliós darabszámot, ezzel együtt a legutóbbi, múlt őszi árcsökkentést követően minden hónapban több PlayStation 3 fogyott Európában, mint Xbox 360. Pedig utóbbi lényegesen olcsóbb, különösen az egész régiót érintő márciusi árvágás óta (a legolcsóbb PlayStation 3 most 400 euróba kerül, azaz még a legdrágább Xbox-változatnál is 30 euróval drágább).

A Sony új generációs PlayStation platformja rendkívül nehéz szülés árán jött a világra 2006-ban, kilátásai ekkor még különösen kedvezőtlenek voltak, elsősorban magas árának, a gyér játékválasztéknak és a kezdeti időszakot jellemző gyártási és az ebből fakadó készletezési nehézségeknek. Utóbbi vezetett ahhoz, hogy a Sony több hónap halasztással, végül csak tavaly márciusban vezette be a konzolt az európai piacra – ahol ekkor már 16 hónapja a boltokban volt az Xbox 360.

Az elsődlegesen az anyaország piacára fókuszáló Microsoftnak azonban hamar elapadt a helyzeti előnye, különösen miután a Sony tavaly ősszel bemutatott egy új, a korábbinál olcsóbb PlayStation 3 modellt, melyhez ezúttal már az európai vásárlók juthattak hozzá elsőként. Az addigi trend ezután azonnal megfordult: „Tavaly október óta folyamatosan jobbak az eladásaink, mint a legnagyobb konkurensünké, hiába csökkentett árat ő is azóta” – emelte ki a rendezvényen Reeves, ahol a sikerek hangoztatása mellett a cég azt is elismerte, hogy az első egy év nehéz időszak volt a platform életében.

Az eseményen szót kapott Hirai Kadzuo, a Sony PlayStation-részlegének első embere is, aki megerősítette, hogy a Sony a továbbiakban is elsősorban egy komplex otthoni szórakoztatóközpontként tekint a PlayStation 3-ra. Ehhez adottak egyebek mellett a fejlett Blu-ray lejátszási képességek vagy a különböző médiafájlok (kép, zene és videók) kezelése, a konzol ráadásul egy szeptemberben érkező kiegészítővel (PlayTV) ellátva digitális videorögzítővé is válhat majd.

A gép persze legfőbb funkcióját tekintve továbbra is elsősorban játékgép, a játékrajongók számára pedig alighanem jó hír, hogy idén megérkezik (illetve már megérkezett) néhány régóta várt exkluzív játékszoftver, egyebek mellett a Gran Turismo 5 Prologue, a Metal Gear Solid 4 vagy a Little Big Planet. Ezek várhatóan a konzol eladásait is tovább élénkítik majd, a PlayStation 3-nak így minden esélye megvan rá, hogy megtartsa a vezetést a régióban a becslések szerint jelenleg mintegy 4,5-5 milliós bázissal rendelkező Xbox 360 előtt.

Az Egyesült Államokban ugyanakkor behozhatatlannak tűnő vezetésre tett szert az egy év előnnyel indult Xbox 360, melyből a tengerentúlon eddig nagyjából tízmillió talált gazdára, miközben PlayStation 3-ból e mennyiség nem egészen fele, körülbelül négymillió darab kelt el.

Azóta történt

Előzmények