Már letölthetőek a Sonytól ellopott filmek

A múlt hét egyik legfontosabb biztonsági eseménye volt, hogy leállást okozó hackertámadás érte a Sony Pictures számítógépes rendszerét. A támadó vagy támadók a „Hacked By #GOP” aláírást hagyták maguk után a feltört gépek képernyőin. A rövidítés után nyomozók állítólag egy „Békeőrök” (Guardians of Peace) nevű csoporttal azonosítják a behatolókat, de azt még most sem tudni, hogy valójában mi volt a céljuk, bár az aláírás mellett állítólag szerepelt egy üzenet is, melyben üzleti dokumentumok kiadását követelték.

Ugyanakkor a múlt héten a torrentoldalakon megjelent öt friss film a Sony kínálatából, melyek közül négyet még be sem mutattak (a címek: Annie, Mr. Turner, Still Alice, To Write Love On Her Arms, valamint a torrenten jelenleg a második legnépszerűbb film, a már a mozikban lévő, második világháborús tematikájú Fury Brad Pitt-tel a főszerepben). Igencsak megalapozottnak tűnik a gyanú, hogy a promóciós célokból készült változatok (a jogvédő feliratokkal ellátott verziók, az úgynevezett screenerek) az említett hackertámadás következtében szivároghattak ki.

Egyelőre még nem tudni, hogy vajon kik és miért támadták a Sony szervereit, a vállalat mindenesetre feljelentést tett az FBI-nál, emellett megbízták a FireEye biztonsági cég Mandiant nevű speciális csapatát a történtek kivizsgálásával. A cégnél állítólag felmerült az az is, hogy esetleg Észak-Koreából indították a támadást, mintegy bosszúként egy vígjáték (The Interview) miatt, amelyben a CIA az észak-koreai diktátor ellen szervez merényletet. Olyan feltételezések is napvilágot láttak, hogy a hackerek belső segítséget is kaphattak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

  • Médiakezelő szolgáltatást indított a Sony

    A vállalat egyetlen platformba fogta össze azokat a szolgáltatásokat, amelyekre a digitális tartalmak tulajdonosainak szüksége lehet.

  • Alkalmazottainak harmadát elküldi a Sony Electronics

    A vállalat amerikai márkaboltjainak kétharmadát is bezárja. A Sony néhány hete PC-üzletága eladása miatt már bejelentett egy 5000 fős leépítést.