Rettenetes, rekordveszteségű évet zár a Sony

A Sony ma közölte, hogy a március 31-ével záruló üzleti évükben a cég vesztesége sokkal nagyobb, több mint duplája lesz annak, mint amit két hónapja jósoltak: akkor úgy számoltak, hogy 220 milliárd jent buknak, ám a friss előrejelzés szerint 520 milliárd jenes (6,4 milliárd dolláros) veszteséget kénytelenek elkönyvelni.

A növekedés oka a cég szerint nem az eladások vagy a működési bevételek csökkenése, mivel azok a korábban várt módon alakulnak, hanem külföldi, főként amerikai adóemelések, melyeket az üzleti év utolsó időszakában számoltak el. Az elmúlt évek növekvő amerikai adóterheit okolják azért is, hogy a cég értéke is csökkent. Ennek ellenére bizakodóak, és úgy remélik, hogy a következő üzleti év újra nyereséges lesz.

A Sony számtalan nehézséggel küzdött a közelmúltban (túlságosan erős japán valuta, a thaiföldi áradások, botrányok miatt a céget ért presztízsveszteségek stb.), és így az ugyanebben az időszakban, a válságos idők ellenére is pörgő, rekordbevételeket és profitot termelő versenytársaik, mint például az Apple vagy a Samsung messze elhagyták őket.

A Sony új vezetője, a márciusban a vezérigazgatói széket elfoglaló Kazuo Hirai mindenesetre elszánt, a megcélzott idei nyereséget átszervezésekkel – nemrég jelentették be, hogy globálisan 10 ezer alkalmazottat bocsátanak el –, illetve szemléletváltással – a mobilos, valamint a hálózati szolgáltatások üzletágra való koncentrálással – kívánják elérni. Az új stratégiát várhatóan csütörtökön sajtótájékoztatón ismerteti Tokióban Kazuo Hirai.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények