Gyorsít a SpaceX – rendszeres felbocsátásokat ígérnek

A vállalat elnöke szerint az eddigi kudarcokban nem igazán ők, sokkal inkább a partnerek a hibásak.

A napjaink egyik leginnovatívabb vállalatvezetőjének tartott Elon Musk magán űripari vállalkozása, a SpaceX (Space Exploration Technologies Corp.) felgyorsítja tevékenységét, és azt ígérik, hogy a Floridában felállított új állomásról két-három hetente bocsátanak fel egy Falcon 9 rakétát – erről a vállalat elnöke beszélt a Reuters hírügynökség tudósítójának tegnap.

Alig telt el fél év a legutóbbi rakétabaleset óta, Gwynne Shotwell elnök bejelentette a merész tervet. Shotwell arra hivatkozott, hogy jelentős átalakításokat hajtottak végre a Cape Canaveral-i légi bázishoz közel található indítóállomáson, és a munkák ugyan folynak még, de már túl vannak a tervezett javítások felén. A 100 millió dollárból kialakított új starthelyszín a NASA Kennedy Űrközpontjában található, közel Cape Canaveralhöz.

Az elnök elmondta azt is, hogy a rakétát is módosították: növelték a teljesítményét, valamint megoldottak potenciális biztonsági problémákat – az egyik fontos (egyelőre még tervezett) változtatás, hogy a NASA és az amerikai légierő szakértői által is aggodalommal figyelt turbópumpás gondokat megszüntetik (mint megírtuk: az állítólagos tervezési hiba olyan törésekhez vezethet, mely katasztrófát okozhat). Shotwell közölte, hogy az új turbópumpát fel fogják szerelni az ember nélküli szállítás novemberi tesztjeinek megindulása előtt – és maliciózusan utal arra, hogy a baleseteket okozó törések, repedések valójában a NASA hajtóműveinek tervezési hibái miatt jöttek elő.

Ha mindezeket a gondokat kiküszöbölik, nagy jövő várhat a vállalkozásra, és ezt a NASA-nál is így gondolják, ugyanis szerződést kötöttek velük, mely szerint 2018 végétől a SpaceX vinne fel és hozna vissza űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).

Azóta történt

Előzmények