Indítás után azonnal tankolna az űrben a SpaceX

A vállalat vezetője közel másfél órás előadást tartott, közzétettek egy látványos konceptvideót is, hihetetlenül olcsón vinnének embereket a Marsra.

A Mars kolonizálása továbbra is Elon Musk egyik legfőbb célja, űrvállalata számítógépes animációt tett közzé, melyben az Interplanetáris Szállító Rendszer (Interplanetary Transport System, ITS) koncepciója látható. A sejtelmes zene és a vágóképek futurisztikus hangulatot keltenek, egyben jobb rálátást engednek arra, hogyan képzeli el a SpaceX a marsi expedíciókat.

Az ITS első fokozata sokban hasonlít a Falcon 9 visszatérő fokozatára, nagyjából nyolcszoros hangsebességnél válik le ez is. A második fokozat maga az űrhajó, különálló üzemanyagtankkal, amit az űrben töltenek fel, méghozzá úgy, hogy az első fokozat visszatér a startpontra, majd másodszor is útnak indul, ekkor a második fokozat a "mobil benzinkút" szerepét tölti be, ami feltöltést követően szintén visszatér a Földre.

Fórumunk egyik legnagyobb űrszakértője, Cifu azonban szkeptikus, szerinte "iszonyatosan optimista, hogy 100 fő részére elég lehet egy 450 tonnás űrhajó, amibe a Mars-útra szükséges üzemanyagnak és ellátmánynak is bele kell férnie." Cifu nem bízik abban sem, hogy az agresszív ütemezési terv tartható lenne, már csak azért sem, mert a 42 hajtómű egy rakétában olyan, amire az emberiség történetében eddig nem volt példa. A szovjet N1 (igaz, nagyjából ötven évvel ezelőtt) 30 hajtóművel nem tudott biztonságos lenni, ez pedig még bonyolultabb feladat.

A biztonságról amúgy sem sokat árult el a SpaceX vezére, azt viszont hangsúlyozta, hogy a 2012-ben becsült összeg alig feléért, 250 ezer dollárért látja megvalósíthatónak személyenként az utazást.

Azóta történt

Előzmények

  • Lassan beéri a SpaceX az Ubert

    Egyre jobban állnak a bevételeket tekintve, hétfőn két új szerződés aláírását jelentették be.