Letöltendőt kapott a „Spamkirály”

A börtön mellett súlyos pénzbüntetést is kiszabtak rá.

A magát Spamkirálynak nevező Sanford Wallace-t egy kaliforniai bíróság egy sok évig tartó eljárás végén kedden 30 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte, illetve öt évre felügyelet alá helyezték. Wallace szeptember 7-én vonul be az intézménybe.

A történetről többször írt az IT café is. A 47 éves férfi azzal szerzett kétes világhírnevet, hogy 2008 és 2009 folyamán körülbelül félmillió Facebook-fiókhoz szerzett hozzáférést, majd ezekre nagyjából 27 millió spamüzenetet küldött. Ez viszonylag gyorsan kiderült, és a Facebook még abban az évben 711 millió dolláros kártérítés megfizetésére perelte be Wallace-t. Meg is nyerték az ügyet, ám a férfi fizetésképtelenségre hivatkozva akkor megúszta. Abban az eljárásban el is tiltották a Facebook használatától, de tavaly augusztusi beismerő vallomásában Wallace közölte, hogy megszegte ezt a tilalmat.

„Spamford” nem ismeretlen a hatóságok előtt, többször állt már bíróság előtt spamelés, kémprogramok terjesztése, adathalászat és hasonló internetes bűncselekmények miatt.

A mostani ítéletben a börtön mellett 310 628 dollár és 55 cent (kb. 84 millió forint) kártérítés megfizetésére kötelezték – egy cent spamenként, illetve 60 cent feltört fiókonként.

Azóta történt

Előzmények