Több ezer hamis bázisállomásról szórták a spameket

A kínai hatóságok egy nagyszabású akció keretében összesen 1530 gyanúsítottat tartóztattak le azzal a váddal, hogy illegálisan, hamis bázisállomásokat felhasználva országszerte kéretlen reklámlevelek százmillióit küldték szét – írta meg az állami hírügynökség, a Xinhua (Hszinhua).

A bűnszervezet tagjai 24 helyen gyártottak illegálisan távközlési eszközöket, és a spamek szétküldésére több mint 2600 hamis bázisállomást használtak fel – a helyszínek között szerepel kilenc kormányzati szerv, illetve a kommunista párt hivatali épületei is.

A kéretlen levelek küldése önmagában is jó üzlet, ám ebben az esetben főképp arról van szó, hogy fertőzött leveleket terjesztettek, melyek fő célja a malware eljuttatása után az adathalászat a kompromittált készülékről. Az illetékes minisztérium közölte, hogy eddig 3540 esetet azonosítottak, és van olyan köztük, amikor egyetlen esetben körülbelül 200 millió kéretlen levél kiküldését tárták fel.

sms server

Egy híradás megemlíti, hogy a TrendMicro épp márciusban adott ki egy jelentést, amely bemutatja, hogy milyen hatalmas a távközlési berendezések feketepiaca Kínában (illetve főként Oroszországban és Brazíliában), és ezek döntő többségét a fentiekhez hasonló módon használják fel. Példaként felhozzák, hogy egy 16 slotos GSM-modem óránként 9600 spam küldésére alkalmas, ám az is gyakori, hogy a bűnözők a költségesebb utat választják, amikor egy hamis állomást, egy SMS-szervert állítanak fel, amely az adott helyen nagyobb jelerősséget produkálva magához húzza az okostelefonokat. Ez utóbbi esetben percenként háromezer spamet tudnak szétküldeni.

A jelentés szerint az SMS-szervereket a feketepiacon komplett (all-in-one) csomagokban kínálják, amelyben egy laptop, egy GSM mobiltelefon, egy SMS-szerver, egy antenna és egy USB-kábel van, és ezért körülbelül másfél millió forintnyi pénzt kérnek. A csomagokhoz különféle kiegészítőket is kínálnak – például olyan szoftvert, amely ellenőrzi, hogy csak létező telefonszámokra menjenek az üzenetek – a fenti árhoz szabott mértékben.

Azóta történt

  • Pénzt kérnek a crackerek a lopott adatokért

    Az áldozatnak nem áll szándékában engedni a zsarolásnak, ám a bűnözők azzal fenyegetőznek, hogy ebben az esetben publikálják a személyes adatokat.

  • Átverés az iWiW2

    A nyilvánvalóan adathalász oldalhoz köze van egy igen rossz hírű cégnek, már ez alapján is érdemes elkerülni.

  • Akik átverik a Google-t

    Az ukrán cég által használt módszer önmagában is féllegális, ám a botnet használata egyértelműen bűncselekménnyé teszi tevékenységüket.

  • EDR-projekt: jöhetnek az új bázisállomások

    A szolnoki és fehérvári központok modernizációjával megnőtt a kapcsolóközpontok kapacitása, ami lehetővé teszi, hogy új bázisállomásokat integráljanak az EDR-hálózatba.

Előzmények