A legnagyobb európai chipgyártó sem úszta meg

Az idén 4500 dolgozót tesz lapátra és ezzel állománya közel 10 százalékát építi le a legnagyobb európai chipgyártó, az STMicroelectronics. A munkahelyek java része a mostani gazdasági helyzetben megkerülhetetlen kapacitáskorrekció miatt szükségessé vált gyárbezárások áldozata lesz. A francia-olasz vállalat már korábban bejelentette, hogy várhatóan felszámolja elavult technológiával dolgozó texasi és marokkói gyártóegységeit, több üzemben pedig visszafogja a termelést. A nadrágszíjszorítástól több mint 700 millió dolláros megtakarítást remél a cég.

Az MP3-lejátszóktól az autókig a legkülönfélébb termékekbe chipeket gyártó STMicroelectronics – melyet az olasz SGS Microelettronica és a francia Thomson Semiconducteurs egyesítésével hoztak létre 1987-ben – a tavalyi utolsó negyedévet 366 millió dollár mínusszal és 2,28 milliárd dollár árbevétellel zárta. Egy évvel korábban a nyereség 20 millió, a forgalom pedig 2,74 milliárd dollár volt.

Az idei első negyedévre 1,5-1,85 milliárd dollár árbevételt tervez az STMicro, a bruttó nyereséghányadot pedig – ez a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel – 25 és 30 százalék közé várja. Ez rendkívül alacsony érték az elmúlt trimeszter 37,5 százaléka után, és annak köszönhető, hogy a felhalmozódott készletek miatt a gyárak kihasználtsága várhatóan 50 százalék közelébe esik vissza.

Az idén új gyárak építésére és berendezésvásárlásra 500 millió dollárt költ a vállalat, 50 százalékkal kevesebbet, mint tavaly – közölték.

Azóta történt

  • Állja a sarat a Cisco

    Csökken a forgalom, de a vártnál így is jobban teljesít a hálózatieszköz-gyártó.

Előzmények