Sun: új arculat, új szolgáltatások

A Sun Microsystems a múlt héten megrendezett Network Computing rendezvényen jelentette be, hogy a cég új stratégiájához igazodó új arculattal jelenik meg a piacon. A vállalat a nyitottság kifejezésére vezetett be egy hullámszerű ívet, mely weboldalának is egyik fő motívuma, továbbá a korábbiaknál feltűnőbb színeket alkalmaz – ami tükröződik az egyébként változatlan Sun- és Java-logókban is – , és nagyobb hangsúlyt fektet az üzleti megoldásokra. Ennek jegyében a cég olyan új technológiákat és szolgáltatásokat mutatott be, amelyek intelligensebb funkciókat nyújtanak a vállalati és kormányzati felhasználóknak, kiterjesztik a Solaris 10 operációs rendszer, valamint a Sun Grid modell lehetőségeit, és új megoldásokat nyújtanak az adatközpontok problémáira.

„A piac folyamatos módosulására jellemző, hogy öt-hat éve még az ügyfelek figyelme elsősorban a jelentős változások végrehajtására irányult, amely előtérbe helyezte a technológiai innovációt, és az it-rendszerek nagy átalakítását, fejlesztését eredményezte” – mondta Hegedüs Gábor, a Sun Microsystems Kft. ügyvezető igazgatója. „Két-három éve viszont minden a költségcsökkentésről szól, az elkövetkező időszakban az ügyfelek számára pedig legfőbb értéket az olyan biztonságos és praktikus, gyakorlati megoldások jelentik majd, amelyek költséghatékonyak, de meghagyják a választás szabadságát. Ez az irány a technológiai innováció mellett az üzleti innovációs képességet is megköveteli.”

Az új termékek között van a Sun Connection szolgáltatáscsalád, melynek első tagja a Sun Update Connection nevet viseli. Az új megoldás mindenkor elérhető közműszolgáltatásként a Sun-programok legfrissebb javítócsomagjait és funkcióit teszi elérhetővé. Megjelent a Sun Java StorEdge szoftver is, amely a tároló- és adatfelügyeleti szoftverekből, illetve szolgáltatásokból álló átfogó Sun-megoldáscsomagok beszerzéséhez és házon belüli telepítéséhez kínál megoldást. Újdonság a Sun Managed Storage Services elnevezésű program is, amelynek keretében a Sun tárolókezelésben jártas szakemberei átvállalják a tárolórendszerek vagy akár egész tárolási infrastruktúrák üzemeltetését. A vállalat bejelentette a közműszolgáltatásként igénybe vehető Sun Grid program beindítását is. Ennek keretében a Sun egységes nemzetközi számítóhálója processzoronként és óránként egy dollárért bérelhető ki.

A Sun mindemellett bemutatta 4x4 elnevezésű megközelítését, amelynek segítségével a felhasználók gyorsabban érhetik el adatközpontjaik méretgazdaságos működését. A módszer olyan stratégiák kialakításában segíti a felhasználókat, amelyeket jelenlegi és eljövendő informatikai infrastruktúrájuk maximalizálásához, illetve méretgazdaságosságuk gyorsabb eléréséhez használhatnak. A Sun tervében szereplő négy fő architektúra a következő: a szolgáltatásorientált architektúra (SOA) az üzleti folyamatok irányításához, a Sun Secure Network Access Platform (Sun SNAP) a tetszőleges időpontban és helyen való biztonságos bejelentkezéshez, az Information Lifecycle Management (ILM) a szolgáltatásként megvalósuló adatfelügyelethez, a Service Optimized Data Center platform (SODC) pedig a szolgáltatásnyújtáshoz optimalizált informatikai infrastruktúra kialakításához.

Azóta történt

Előzmények