Még mindig halovány a Sun

Az AMD és az IBM után a Sun Microsystems sem vidította fel a Wall Streetet. A vállalat vesztesége ugyan csökkent, de nem olyan mértékben, ahogy azt az elemzők várták. A Santa Clara-i szerver- és szoftvergyártó a március 27-én véget ért harmadik pénzügyi negyedévében 2,63 milliárd dollár árbevételt ért el – egy évvel korábban 2,65 milliárdot –, nettó vesztesége pedig 9 millió dollárra, részvényenként 0 centre csökkent a tavalyi 760 millióról. Az egyszeri tételek nélkül 61 millió dollárnyi, részvényenként 2 centes mínuszt könyvelt el a cég, míg az elemzők ezen az alapon nullszaldót vártak.

A vállalat új stratégiája – a szoftvertermékek előtérbe tolása és az AMD Opteron processzorai épülő kiszolgálók bevezetése – egyelőre nem hozta el a várt növekedést a részvényárfolyamban és az árbevétel-mutatókban. Scott McNealy elnök-vezérigazgató ugyanakkor kiemelte, hogy a haszonrés javul, míg a operatív költségeket sikerült lejjebb szorítani. Most már csupán az árbevételnek kellene lendületet adni – tette hozzá.

A Solaris 10 operációs rendszert megjelenése óta több mint 1,1 millió példányban töltötték le – amit az ingyen beszerezhető szoftver jelentős sikereként értékelt a Sun. A vállalat egyben először közölt adatokat a belépő szintű PC-kompatibilis kiszolgálók forgalmáról: a negyedév során összesen nagyjából 80 000 szervert értékesítettek, ezek közül 12 000 volt Opteron-alapú x86-os modell, ami 197 százalékos növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Azóta történt

Előzmények