Óriási adatvesztési botrány Svédországban

Hatalmas felháborodást okozott Svédországban, hogy e hét keddjén egy volt parlamenti képviselő, a jelenleg kórházi kezelés alatt álló William Petzäll Twitter-fiókjában több mint 90 ezer olyan felhasználó belépési jelszava került nyilvánosságra, melyeket az érintettek az ottani népszerű blogoldalon, a Bloggtoppen.se-n használtak. A képviselő ügyvédje arról tájékoztatta a sajtót, hogy Petzäll egy kezelés mellékhatásainak következtében olyan súlyos állapotban van, hogy ő semmiképp nem lehet felelős az adatközlésért.

A fenti jogászi nyilatkozatot támasztja alá Jimmy Holmlundnak, a blogoldal üzemeltetőjének nyilatkozata is, aki elmondta, hogy hackertámadás áldozatává váltak, ezért le is állították a szolgáltatást.

A kiszivárgott adatok egy része ismert emberekhez tartozott, az Aftonbladet nevű lap úgy tudja, a konzervatív Mérsékelt Párt 79 tagjának e-mailcíme és jelszava is szerepelt a listán, köztük több olyané, akik parlamenti képviselők, de emellett a liberális Néppárt 50 tagja is érintett, valamint több újságíró, médiaszemélyiség adatai is nyilvánosságra kerültek.

Egy nappal később ugyancsak az Aftonbladet derítette ki, hogy az említett blogoldal mellett még 57 egyéb weboldalt is feltörtek, és összesen 180 ezer felhasználó bejelentkezési adatai kerülhettek veszélybe. Ha a támadók valóban meg is szerezték a jelszavakat, akkor ez a mostani lesz Svédország legnagyobb adatvesztéssel járó biztonsági incidense.

Mind az Aftonbladet, mind az adatokra rátalálók egy része jelentette a hatóságoknak a felfedezést, a vizsgálat megindult. Addig is a szokásos jó tanácsot adják az esetleg kompromittálódó fiókok tulajdonosainak: mihamarabb változtassák meg jelszavaikat minden olyan online helyszínen, ahol a nyilvánosságra került adatokat használták.

A történetet azonban bonyolultabbá teszi, hogy egy érintett, az Affelix Media AB vezetője szerint a hackertámadás még augusztusban történt, ezt az incidenst ők be is jelentették a rendőrségen, ám érdemi előrehaladás a nyomozásban nem történt.

Azóta történt

Előzmények