Razzia és letartóztatások fájlcsere miatt

A Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (IFPI) vizsgálata alapján tegnap a svéd hatóságok őrizetbe vettek négy személyt, mindegyiküket a szerzői jog megsértésével vádolják – írta meg a helyi média. Lars Gustafsson, az IFPI regionális vezetője elmondta: az utóbbi időkben több mint 20 bejelentést dolgoztak fel, de ezek közül csak öt esetben tájékoztatták a rendőrséget, mivel ezek az ügyek utaltak kvázi nagyüzemű fájlcserére.

Kiderült, a szervezet alaposan belenyúlt a sűrűbe: a Direct Connect (DC) hálózati protokollal működő egyik fájlcserélő alkalmazáson a gyanúsítottak egyenként 9-17 ezer zenei fájlt osztottak meg. A számítógépeket egytől egyig lefoglalták a razzia során, illetőleg őrizetbe vettek egy 28 éves férfit is, aki a tartalmakat kezelő egyik hub adminisztrátora lehet. Őt már elengedték, az ügyészség tájékoztatása szerint felelősségét részben elismerte, a vádat azonban elutasította. A többiek közül ketten bevallották az illegális fájlcserét, szintén szabadlábon védekezhetnek.

Svédország alkalmazza az Európai Unió IPRED-irányelvét (Property Rights Enforcement Directive), mely megengedi a szerzői jogok tulajdonosainak, hogy bírósági határozat birtokában az internetszolgáltatókat rákényszerítsék arra, hogy a gyanúsnak ítélt, fájlcserével vádolható felhasználók adatait kiadják. A szabályozás életbe lépését követő napon látványosan csökkent az ország netforgalma, de azóta szép lassan visszatért a törvény bevezetése előtti szintre.

A skandináv államban tavaly 10,2 százalékkal nőtt a zenepiac forgalma, meghazudtolva az évek óta változatlan globális trendet. A kiadók digitális értékesítésből befolyó árbevétele közel megkétszereződött, de még a CD-eladások is növekedtek. A szórakoztatóipar úgy véli: a svédek visszatalálása a legális zenebeszerzési forrásokhoz több tényező együttes hatásának tudható be; ilyen az alkalmazott IPRED-irányelv, a Pirate Bayt elmarasztaló ítélet (bár az oldal azóta is működik), valamint az új zeneértékesítési csatornák megjelenése.

Azóta történt

Előzmények