Ubisoft: Ha nincs neted, nem engedünk játszani

A jövőben aktív internetkapcsolat híján a Ubisoft játékai egyáltalán nem fognak működni, döntött az iparág harmadik legnagyobb képviselőjeként számon tartott francia forgalmazó még január végén. Az intézkedés értelmében minden egyes felhasználónak saját fiókot kell regisztrálnia a cég felületén, így a szoftver futtatáskor ellenőrizni tudja a példány érvényességét. Yves Guillemot, a vállalat vezérigazgatója a kalózkodás radikális visszaszorulását reméli az új protokolltól, mely a népszerű Settlers sorozat hetedik részében debütálhat várhatóan idén tavasszal. Azt egyelőre nem tudni, a cég melyik játékokban fogja biztosan bevezetni a megoldást, és esetleg hol tekint el attól.

A Ubisoft természetesen nem csak korlátoz, hanem előnyöket is csepegtet az eredeti termékeket megvásároló játékosoknak, ám úgy tűnik, sem extra tartalom, sem más játékélmény vagy kiegészítés nem jár majd a kifizetett csomagok mellé. Helyette megszűnik a DVD-lemez fizikai eredetiség-ellenőrzése (vagyis nem lesz szükség a korong állandó bepakolására a meghajtóba), illetve egyetlen megvásárolt példányt gyakorlatilag korlátlan számú gépre feltelepíthetünk. Persze ez azt is jelenti, hogy a játékot az összes haverunknak felinstallálhatjuk, azonban a program csak egyetlen fiókkal (a sajátunkkal) fog működni, az ellenőrzés pedig minden indításkor végbemegy – így nyilván egyszerre két példányt sem futtathatunk. Külön érdekesség, hogy a mentett játékállások a helyi rendszer mellett-helyett a Ubisoft szervereire kerülhetnek majd – így bárhonnan elérhetjük ugyan a legutóbbi helyzetképet, de persze ehhez is internetkapcsolat szükségeltetik. Mint ahogyan már a mentéshez is, amennyiben a távoli elérést választjuk.

Az új DRM-politika fogadtatása vegyes. A piac szereplői közül többen ismét csak kevésnek tartják az eredeti példány birtokosainak szóló előnyöket, sőt: a kényelmetlenségek miatt a garantáltan érkező kalózverzió akár nagyobb érdeklődésre tarthat számot a dobozosnál.

Előzmények