Számítógépes játékkal a rák ellen

Egy különleges számítógépes játék segítheti az orvosok munkáját abban, hogy felhívják a kamasz vagy fiatal felnőtt daganatos betegek figyelmét a kezelés fontosságára. Dr. Pamela M. Kato, az Utrechti Orvosi Központ kutatója szerint a külön erre a célra készített alkalmazással valóban elérhető, hogy a betegek rendszeresen eljárjanak a kezelésre, és megfelelően alkalmazzák az orvosi készítményeket. A központ munkatársai egy jelentésben rámutattak, hogy bár a gyermekgyógyászatban jelentősen megnövekedtek a diagnosztizált rákos betegek túlélési esélyei, a tizenévesek és a fiatal felnőttek esetében nem figyelhető meg hasonló tendencia.

A speciális számítógépes játék, a Re-Mission hatékonyságát úgy vizsgálták meg, hogy 375 véletlenszerűen kiválasztott, 13 és 29 év közötti beteget kértek meg arra, hogy három hónapon keresztül hetente legalább egy órát játsszanak vele. A Re-Mission vetélytársa az Indiana Jones and the Emperor's Tomb volt, amely – ellentétben a kaliforniai székhelyű nonprofit HopeLab által fejlesztett  új, terápiás szoftverrel – nem tartalmazott a daganatos betegségre nyíltan utaló játékelemeket. A heti egyórás játékidőt az Indiana Jonesszal játszók 22 százaléka, míg a különleges szoftvert használók 33 százaléka lépte túl.

A vizsgálat eredményei azt bizonyítják, hogy egy ilyen jellegű oktatószoftver valóban javítja a betegek hozzáállását. A Redwood Cityben kifejlesztett terápiás játékkal játszók az előírt gyógyszerek 62,3 százalékát szedték be, ami majdnem 10 százalékkal magasabb, mint a hagyományos programot használók által elfogyasztott gyógyszerek mennyisége.

A Re-Mission célja, hogy egy Roxxi nevű robot segítségével egy fiatal beteg testében elpusztítsuk a rákos sejteket, majd megfelelően adagoljuk a kemoterápiás gyógyszereket, antibiotikumokat úgy, hogy közben ellenőrzésünk alatt tarjuk a mellékhatásokat is. A szoftverbeli kamasz gyógyulási esélyei jelentősen növekednek, ha arra is odafigyelünk, hogy az orvosi kezelés mellett a beteg megfelelően alkalmazza a relaxációs technikákat, illetve rendszeresen étkezzen.

Kato szerint az ingyenesen letölthető játék sikere abban rejlik, hogy egy egészen új szemléletmód elsajátítását teszi lehetővé, így a betegséggel küzdők úgy gondolhatnak majd a kemoterápiára, mint egy eszközre, amivel legyőzhetik a rákot, nem pedig a mellékhatásait tartják csak szem előtt.

Azóta történt

Előzmények