Ütős hardverek: a számítógép veszélyes

Veszélyes PC(Infobulvár) A tartós számítógép-használatnak lehetnek kellemetlen mellékhatásai: megfájdulhat a nyakunk, a csuklónk, a kijelző bámulásától elfáradhat a szemünk, hosszú távon akár internetfüggőség is kialakulhat. De a komputer mint tárgy fizikai sérüléseket is okozhat – például ha felbukunk benne, vagy a lábunkra ejtjük –, és teszi is ezt, sokkal gyakrabban, mint gondolnánk. Legalábbis ezt állítja egy, a baleseteknek a számítógéppel összefüggésbe hozható szerény részhalmazát vizsgáló tanulmány, melyet az Ohiói Egyetem orvosi karának kutatói és a helyi gyerekkórház orvosai készítettek.

A szerzők – akik eredményeikről az American Journal of Preventive Medicine szaklap júliusi számában számolnak be – 100 egyesült államokbeli kórház sürgősségi osztályának 1994 és 2006 között kelt jegyzőkönyveit átnyálazva összesen 78 703 olyan esetet találtak, amelyben az orvosok számítógéphez köthető sérüléseket láttak el. A leggyakoribbak ezek között a zúzódások és karcolások, de izomszakadásra is volt példa. A tanulmány rámutat, hogy a balesetek száma nagyobb mértékben nőtt a vizsgált időszakban, mint az otthoni számítógépeké (az előbbi 732, az utóbbi 309 százalékkal).

A sérülések túlnyomó többségét, 93 százalékát otthon szerezték a páciensek. A felnőttek javarészt úgy, hogy belebotlottak a gépbe, beleütötték valamelyik végtagjukat (37%), vagy úgy, hogy valamelyik alkatrész rájuk esett (21%). Nem véletlen, hogy leggyakrabban a karon, a lábon, illetve a kéz- vagy lábfejen kellett ellátni sérüléseket. A kutatók külön vizsgálták azokat az eseteket, amelyek leírásában szerepelt az is, hogy milyen tevékenység vezetett a balesethez. Itt az derült ki, hogy a legtöbbször – ezeknek az eseteknek az 50 százalékában – akkor sérülnek meg az emberek, amikor a számítógépet vagy annak valamelyik részét (például a billentyűzetet vagy szkennert) mozgatják.

5 éven aluliaknak nem ajánlott

A gyerekek viszont inkább akkor, amikor a gép közelében játszanak, vagy történetesen felmásznak rá – a kisgyerekek kifejezetten gyakran sérülnek meg így. „Az öt évnél fiatalabb gyerekek körében volt a legmagasabb a sérülési arány, és e korcsoportban regisztráltuk a legnagyobb mértékű növekedést is a sérülések számában” – mutatott rá a szerinte aggasztó tényre a kutatást jegyző egyik gyermekgyógyász, Lara McKenzie. A kisgyerekek között ráadásul nagyon gyakoriak a fejsérülések – mondta a Time magazinnak.

A tanulmánynak bevallottan van népnevelő célja is, a szerzők ugyanis fel akarják hívni a figyelmet arra, hogy a számítógépek otthoni elhelyezésére oda kell figyelni, főleg, ha gyerek is van a családban. Mert – mondják – alapvetően sem a számítógépek, sem az ahhoz készített bútorok nem gyerekeknek készültek. „A gép összetevőit ne tegyük közel az asztal széléhez! A vezetékeket rendezzük el, és ügyeljünk arra, hogy ne legyenek az utunkban! Rögzítsük a bútorokat és a nehéz komputeralkatrészeket a falhoz vagy a padlóhoz!” – adott néhány gyakorlati tanácsot McKenzie.

A tanulmány pozitív fejleményekről is beszámol: köszönhetően a könnyebb LCD-képernyők elterjedésének 2003 és 2006 között csökkent a monitorhoz köthető balesetek száma.

Előzmények