Szebb kép, jobb hang, több szín

A digitális képet és hangot egyaránt továbbító HDMI csatolószabvány továbbfejlesztését jelentette be tegnap a rendszert kidolgozó hét nagyvállalat. A HDMI 1.3-as változata több ponton is megújult a jelenleg érvényben lévő szabványhoz képest, így az új rendszer elsősorban szebb, élénkebb képet továbbíthat elődjénél, mindemellett felruházták a legújabb háromdimenziós hangszabványok támogatásával is. Az új HDMI bevezetésével jelentősen csökkenhetnek a még fejlesztés alatt álló UDI (Unified Display Interface) piaci esélyei.

A HDMI v1.3 legfőbb előrelépése, hogy a jeltovábbítás órajelét a szabványalkotók 165-ről 340 MHz-re növelték, ezzel a rendszer sávszélessége egyben 4,95-ről 10,2 gigabit/másodpercre nőtt (a nemrég véglegesített DisplayPort 10,8 gigabit/másodperces maximális adatmozgatási tempót ígér, az UDI-ról egyelőre nem áll rendelkezésre ilyen adat). A megnövekedett sávszélesség lehetővé teszi, hogy a jelenlegi 24 bitről 30, 36 vagy akár 48 bitre emelkedjen a színmélység, ezzel esetenként teltebb, élethűbb színek megjelenítésére lehet képes a rendszer, feltéve ha mind a lejátszó, mind a megjelenítő támogatja az új szabványt. A HDMI 1.3-as változata mindemellett ismeri a Sony saját fejlesztésű, úgynevezett Extended Video YCC (xvYCC) videorendszerét, mely minden eddiginél élethűbb színvisszaadással kecsegtet.

Az új HDMI szabvány a hangtovábbítás tekintetében is megújult; az 1.3-as változattal bevezetésre került egy a kép és a szöveg szinkronizálásáért felelős eljárás, a továbbítható digitális hangjelek repertoárja pedig kiegészült a Dolby TrueHD és a DTS-HD Master Audio rendszerekkel. A szabványt kidolgozó cégek mindezek mellett létrehoztak egy új, HDMI mini csatlakozót is, mely a digitális kamerák, illetve egyéb hordozható berendezések összeköttetését hivatott elősegíteni.

A fejlesztők között felsorakozó Sony szerint az első olyan eszköz, mely megfelelhet a HDMI v1.3-as specifikációknak éppen a japán szórakoztatóelektronikai vállalat új generációs játékkonzolja lehet, ám abból csak a drágább, 599 euróba kerülő változat kapja meg az új digitális csatlakozót.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Előzmények

  • Megkezdődött a DVI nyugdíjazása

    Elfogadták az új digitális csatolószabvány, a DisplayPort végső változatát. A DVI trónjának utódlásáért azért még lesz némi harc.

  • Eldőlt a DVD-szabványok háborúja?

    Eddig kétszer a Sony vesztett, ám most úgy tűnik, a kék lézeres technológiáért folyó harc a japán óriás győzelmével ér véget.

  • Sokba fáj majd a PlayStation 3

    Egy leget máris begyűjtött a papíron hatalmas teljesítményre képes konzol: övé a legdrágább játékgépnek járó cím.