Szemüveg nélkül nézhető 3D-mozielőzetesek Budapesten

A Palace Cinema reklámja, illetve a Megaagy, a Narnia krónikái, az Arany haj és a nagy gubanc, valamint a Tron 3D-s filmelőzetesei futnak azon a speciális, 65 colos képátlójú 3D-monitoron, amelyet november végén állítottak ki a Palace Westendben. A mozielőzeteseket az iPONT International által fejlesztett 3D-szoftver segítségével alakították át. A Westenden kívül a magyar fejlesztőcég által kihelyezett 3D-óriásmonitorok láthatóak az Allee Centerben, az Árkádban és a MOM Parkban is.

Korcsok Zoltán, az iPONT International ügyvezetője elmondta: egyelőre ez a 3D-s technika csak Budapesten látható, de hamarosan lengyelországi mozikban is megjelenik a speciális szemüveg nélkül nézhető 3D-s óriásmonitor. A több szakmai díjat elnyerő hazai cég világszerte – Európában, Észak-Afrikában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Törökországban, Oroszországban és az Egyesült Arab Emirségekben – terjeszkedik az alkalmazásával.

A vállalatmenedzsment-szoftverekre specializálódott iPONT 2003-ban alakult tipikus garázscégként, csak 2007 óta foglalkozik háromdimenziós képalkotással. A hazai tulajdonú vállalat jelenleg 40 alkalmazottal dolgozik 3D-s szoftverén. Az alkalmazás a német partnervállalat által fejlesztett képernyővel együtt olyan háromdimenziós képet képes alkotni, amely szemüveg nélkül is térhatású élményt biztosít, egyszerre több néző számára is (multiview).

Az iPONT 2009-ben 430 millió forint költségvetésű hardverfejlesztési projektet indított, amelyhez uniós forrásokból mintegy 270 milliós támogatást nyert el. A társaság jelenleg 3-5 millió eurós kockázatitőke-bevonás és cégforma-átalakítás előtt áll. A cég technológiáját idén nyáron a földfelszíni digitális televíziós sugárzást hazánkban üzemeltető Antenna Hungária is kipróbálta.

  • Kapcsolódó cégek:
  • iPONT

Azóta történt

Előzmények