Szenvednek a flashmemória-gyártók

A második negyedév közepétől túlkínálat alakult ki a flashmemória-piacon, ami az árak további csökkenését hozhatja. Ez jó hír a NAND chipekre épülő eszközöket – például memóriakártyát, hordozható médialejátszót vagy SSD-t – vásárolni tervező felhasználóknak, de rossz hír a gyártóknak. A tajvani DRAMeXchange piackutató szerint a túlkínálat azzal magyarázható, hogy a kedvezőtlen világgazdasági környezetben az e termékek iránti szezonális keresletcsökkenés a vártnál nagyobb mértékű volt, és a flashgyártók nem tudták időben visszafogni a kapacitásaikat.

Emiatt az árak júniusban 20 százalékkal estek vissza, noha áprilisban már enyhe növekedés volt tapasztalható. A túlkínálat a piackutató jóslata szerint leghamarabb szeptember közepén kezd majd enyhülni, addig a gyártók nem számíthatnak mértékadó áremelkedésre.

Ez pedig jól látható nyomokat hagy a pénzügyi teljesítményen, amint azt a SanDisk most publikált jelentése is bizonyítja. Az amerikai gyártó – mely a chipeket is maga gyártja memóriakártyáihoz, SSD-ihez és médialejátszóihoz – a júniussal zárult második negyedévet váratlan negatív meglepetést okozva veszteséggel zárta. A mínusz 68 millió dollár volt, és a 817 millió dolláros árbevétel is közel 100 millió dollárral elmaradt a Wall Street által várttól. De a piacot az is sokkolta, hogy a hagyományosan erősebb harmadik negyedévre is hasonló, 750-850 millió dollár körüli forgalmat várnak, noha tavaly ilyenkor a bevétel egymilliárd felett volt. A SanDisk a kedvezőtlen piaci környezet miatt 2009 tavaszára halasztotta új chipgyára bővítését, és egyelőre levette a napirendről egy újabb üzem, a Fab 5 felépítését.

Azóta történt

Előzmények