Birkózik egymással a T-Mobile és a Vodafone

Olyan új mérési eredményeket tárt a nyilvánosság elé a héten a T-Mobile, amely látszólag azt bizonyítja, hogy e szolgáltatóé a leggyorsabb letöltési sebességet biztosító mobilinternetes hálózat Magyarországon. Az erről szóló tanúsítványt ugyanaz a német távközlési tanácsadó cég állította ki, mely fél évvel ezelőtt a Vodafone-t hozta ki győztesnek.

Ez adat publikálása a legújabb forduló abban a nyilatkozatpárbajban, melyet a két vállalat február óta folytat egymással: mindkettő azt állítja – és egy ideje a hirdetéseiben is ezt kommunikálja –, hogy övé az ország leggyorsabb mobilinternetes hálózata. Annak ellenére, hogy egy ilyen kijelentés a szolgáltatás összetett volta miatt szakmailag nem értelmezhető, és a felhasználók számára sem jelent semmiféle garanciát, a két operátor energiát és pénzt nem sajnálva ragaszkodik makacsul a saját igazához. A vitába nemrég a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is bekapcsolódott, amikor a fogyasztók megtévesztésének gyanúja miatt vizsgálatot indított a két mobilszolgáltató ellen.

Nem tudják abbahagyni

Speedtest„A letöltési sebesség a T-Mobile-nál a legnagyobb a hazai mobilszolgáltatók közül, ezt a független, német P3 Communications mérnöki iroda legfrissebb tanúsítványa is igazolja” – jelentette be most Király István, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese, hozzátéve, hogy a cég a méréseket nagy mintán, országszerte 68 városra kiterjedően és több szempont szerint végezte el. Az újabb adatokkal a szolgáltató látszólag „hazai pályán” győzte le a Vodafone-t, mely korábban ugyancsak a P3 adataira hivatkozott – igaz, a korábbi méréseken még a Vodafone bizonyult jobbnak.

De – amint az a féléves különbséggel kiállított tanúsítványokból kiderül – a két mérést a P3 teljesen eltérő módszertan szerint végezte. Tavaly novemberben több mint 2500 tesztet hajtottak végre – szabad téren, álló helyzetben, illetve mozgó autóban – nyolc hazai nagyvárosban és az azokhoz vezető főutak mentén mindhárom szolgáltató hálózatán, és ezek alapján állapították meg, hogy a 3G-vel lefedett területeken a Vodafone GSM/UMTS-hálózatán érhető el a legnagyobb le- és feltöltési sebesség, és a böngészés is itt a leggyorsabb. Idén március-áprilisban viszont 4600 mérést végeztek el 68 városban, kizárólag mozgó járműben, és ez alkalommal a feltöltési sebességet nem is vizsgálták.

Ez már a harmadik teszteredmény, amellyel a T-Mobile előrukkolt. Elsőként a vállalat arra a mérésre hivatkozott, melyet a hazai mobilszolgáltatók a 229/2008. (IX.12.) kormányrendelet szerinti, szolgáltatásminőségre vonatkozó éves adatszolgáltatáshoz végeznek el, majd egy brit piackutató, az ARCchart adataira, melyeket az az Apple iPhone-ra és androidos okostelefonokra telepíthető sávszélességmérő alkalmazása segítségével gyűjtött.

„Fenntartjuk azon véleményünket, hogy a szolgáltatók közötti, a mobilinternet sebességére vonatkozó hiteles kommunikációt kizárólag egységes, a szolgáltatók által egyeztetett közös módszertan szerinti mérésekre szabad alapozni. Ugyanakkor mindenképpen figyelemreméltó, hogy hat hónapon belül a P3 tanúsítványa a harmadik olyan eredmény, amely a piacvezető mobilszolgáltató széles sávú hálózatát ismerte el leggyorsabbnak” – mondta Király István.

Lapunknak megküldött nyilatkozatában a Vodafone a következőképpen reagált a fejleményre: „Örülünk annak, hogy immár a T-Mobile is elismerte a P3 Communicationsnek mint a telekommunikációs szektor vezető mérnöki irodájának illetékességét, és ezáltal a tavaly novemberi kutatás eredményét is, amely szerint a Vodafone hálózata bizonyult a leggyorsabbnak a le- és feltöltési sebességet, valamint a válaszidőt tekintve. Üdvözöljük, hogy az elmúlt hónapokban a T-Mobile is komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy ügyfeleinek hasonlóan jó felhasználói élményt nyújtson a mobilinternet világában, mint a Vodafone.”

Készülnek a jövőre

Jelenleg mindhárom hazai mobilszolgáltató a hálózata korszerűsítésén dolgozik, és több tíz milliárd forintos beruházással készíti fel az infrastruktúrát a következő generációs adatátviteli szabványokra. A T-Mobile idén nyártól kezdi meg a legfeljebb 21 Mbps letöltési sebességű HSPA+ technológia fokozatos bevezetését, míg a fenti versenytől eddig távol maradó Telenor – amint az a friss reklámjaiból kiderül – augusztusban indítja el HSPA+-szolgáltatását Hipernet néven. A kísérleti HSPA+-hálózattal már rendelkező Vodafone 2012-re 14,4 Mbps névleges letöltési sávszélesség országos bevezetését ígérte.

Azóta történt

Előzmények