Támad a NAND

Az iSuppli prognózisa szerint a flash memóriák piaca az idén 39 százalékkal, 15,7 milliárd dollárra nő, elsősorban a NAND memóriák forgalma ugrásszerű növekedésének köszönhetően. A piackutató vállalat úgy számol, hogy 2004-ben a NAND-piac látványos 63,9 százalékkal, 6,28 milliárd dollárra, míg a NOR-piac 25,8 százalékkal, 9,42 milliárd dollárra bővül – írja a Silicon Strategies.

Az előrejelzés szerint az főként multimédiás tartalom tárolására alkalmas, digitális kamerákban és pendrive-okban alkalmazott NAND flash memóriák terjedése megállíthatatlannak látszik, e csipekből 2007-ben több fogy majd, mint a mobiltelefonokban használt NOR változatokból. Az iSuppli azt várja, hogy három év múlva a NAND-piac 11,57 milliárd dollárt, a NOR-piac pedig 11 milliárd dollárt tesz majd ki.

A piackutató egyik vezető elemzője, Betsy Van Hees úgy véli: a NAND flash memóriák előretörésével magyarázható az is, hogy a flash-piacon korábban évekig piacvezető Intel tavaly a negyedik helyre csúszott vissza a gyártók rangsorában, átadva helyét a NAND-párti Samsungnak. Az Intel kizárólag NOR memóriákat készít.

Azóta történt

Előzmények