Tele vannak pénzzel a technológiai cégek

Nem egyszerűen gazdagok, hanem dúsgazdagok a legnagyobb informatikai és távközlési vállalatok. A Standard & Poor's 500-as indexében szereplő 80 ágazati vállalkozás összesen 229 milliárd dolláron csücsül, ami több mint kétszerese a szép emlékű technológiai boom csúcsán, 1999-ben birtokolt készpénzállományuknak. A helyzet ugyanakkor az, hogy a tőzsdei társaságok esetében nem nagy dicsőség és nem feltétlenül öröm, ha sok pénzt tartanak a kasszában – pontosabban számlavezető bankjuknál. A befektetők ugyanis nem azért forgatják vagyonkájukat a tőzsdén, mert megelégszenek a banki kamatokkal (minthogy ők is betehetik a sarki bankba a megtakarításaikat), hanem azért, hogy nagyobb kockázatot vállalva nagy haszonra tegyenek szert. Azt várják el tehát az általuk megtisztelt vállalkozásoktól, hogy ne a párna alatt tartsák a pénzt, hanem fordítsák hosszabb távon jól jövedelmező fejlesztésekre – hívja fel a figyelmet egy örök törvényre a Business Week.

Mit tesznek hát pénzükkel a dúsgazdag tech vállalkozások? Egy részük, például a chipgyártó Intel, a webportál Yahoo, illetve a videojáték-fejlesztő Electronic Arts kutatási-fejlesztési büdzséjét emelte meg. Mások, különösen az egyébként nem túl jó bőrben lévő vezetékes telefónia területén, felvásárlási célpontok után néztek, míg többen úgy döntöttek, osztalék és részvény-visszavásárlás formájában visszaadják befektetőiknek a pénzüket. A Microsoft 35 milliárdot fizetett ki így elmúlt éve után, de a Hewlett-Packard, a Qualcomm, az IBM, a Nokia és mások is hasonló lépéseket tettek. Összességében 60 százalékkal, 52 milliárd dollárra ugrott tavaly az ágazatban a részvény-visszavásárlás értéke, és az S&P 500 említett 80 tech cégének kétharmada fizetett osztalékot 2004-ben, ami 28 százalékkal több a 2003-as adatnál és 21 százalékkal az 1993-asnál. „2003 előtt a befektetők igen morcosan néztek arra a technológiai vállalkozásra, amely ilyesmit csinált, míg mára elfogadottá vált, hogy megfelelő növekedési kilátások híján nem lehet minden összeget visszaforgatni az ágazatban” – mondotta ezzel kapcsolatban Howard Silverblatt, a Standard & Poor's részvénypiaci elemzője.

A készpénzköltés másik kedvelt formája a cégfelvásárlás, annak ellenére, hogy a fúziók gyakran végződnek technikai-anyagi kudarccal. A vállalati egyesülések 20 százalékkal nőttek 2004-ben, összértékük elérte a 60 milliárd dollárt, állítja a Thomson Financial; az idén eddig 10 százalékos a bővülés. A legnagyobb üzletek a távközlésben születtek: a Verizon Communications az MCI-t, az SBC Communications az AT&T-t szerezte meg. A legnagyobb port talán az Oracle 10,3 milliárd dolláros PeopleSoft-felvásárlása kavarta – az egészet készpénzzel fizették ki –, amelyet Larry Ellison Oracle-vezér célzásai szerint még további lépések követhetnek. Emellett valószínűleg számos jelentős felvásárlást láthat még az iparág ügyei iránt érdeklődő közönség.

Mindezek nyomán már csak egy kérdés maradt nyitva: nem bánják-e meg a nagy it- és távközlési vállalatok, hogy megszaporodott pénzüknek így vagy úgy a fenekére vernek. Több szakértő is úgy véli, hogy az indiai, kínai versenytársak némelyike kihasználhatja, ha részvényesei türelmesebben viselkednek, mint a nagyok befektetői. Országaikban sokkal több mérnököt képeznek, mint az USA-ban, amit hosszabb távon előnyükre fordíthatnak, ha munkát tudnak adni a sok-sok feltörekvő ifjúnak.

Azóta történt

Előzmények