A metrón is Hipernetezhetnek a Telenor ügyfelei

Néhány napja a Telenor ügyfelei számára is elérhetővé vált a budapesti metróhálózaton a 3G-s mobilinternet. Az operátor a rendszer tesztelésének befejezését követően ma hivatalosan is bejelentette a Hipernet föld alatti startját.

A Telenor a hálózatfejlesztés földfelszíni részét 2011 végén befejezte, idei tervei között a finomhangolás, az újabb területek bekapcsolása és a beltéri lefedettség növelése szerepel. Ennek egyik stációja, hogy március 23-tól a Millenniumi Földalatti Vasúton, a 2-es és 3-as metró teljes vonalán, valamint a Szentendrei HÉV földalatti szakaszain és ezek valamennyi megállóhelyén biztosítja a 42 Mbps elméleti letöltési sebességű mobilinternetet. A föld alatt a szolgáltatást a cég részben a Vodafone infrastruktúrájának, az alagutakban lefektetett – antennaként működő – sugárzókábeleknek a bérlésével biztosítja.

„A metróalagútban speciális megoldásra van szükség ahhoz, hogy megfelelő lefedettséget biztosíthassunk: úgynevezett sugárzókábelek segítségével garantálható az egyenletesebb térerő. Így azt követően, hogy a Telenor megkapta a hozzáférést ehhez a hálózati infrastruktúrához, azonnal megkezdte a megfelelő sávszélességű felhordóhálózat kiépítését, mellyel mostantól ugyanazt a sebességet és megbízhatóságot kínáljuk ügyfeleinknek, amit a földfelszínen országszerte” – idézi a cég közleménye Sepsi Zsoltot, a szolgáltató megbízott műszaki vezérigazgató-helyettese.

Elsőként, tavaly decemberben a Vodafone vitte le a 3G-t a föld alá, akkor a budapesti 2-es és 3-as metró vonalán vált elérhetővé a legfeljebb 21,6 megabites letöltési sebesség a cég ügyfelei számára. A szolgáltatást aztán február végére a kisföldalatti vonalán is kiépítették.

A három működő hazai operátor közül így ma már csak a T-Mobile nem biztosít internetszolgáltatást a fővárosi metróvonalon. Az IT café megkeresésére korábban a Magyar Telekom kommunikációs osztálya azt közölte, hogy a vállalat mobilhálózat-fejlesztésének fókuszában jelenleg a 4G/LTE-hálózat kiépítése áll, a metróhálózatban ma a 2G-alapú hang- és adatszolgáltatások működnek.

Azóta történt

Előzmények