Távolról törték fel a Tesla Model S rendszerét

A felfedező biztonsági cég és a Tesla szakemberei már befoltozták a biztonsági rést, mely lehetővé tette, hogy egy támadó bizonyos körülmények esetén átvegye az irányítást az autó fölött.

Egy kínai biztonsági cég, a Tencent internetes nagyvállalat részeként működő Keen Security Lab tegnapelőtt jelentette be, hogy egy olyan sebezhetőséget találtak a Tesla Model S autójában, mely lehetővé teszi egy támadónak, hogy távolról vegye át az irányítást a jármű informatikai rendszere fölött.

A biztonsági rést az úgynevezett CAN (Controller Area Network) busban fedezték fel, abban a rendszerben, mely az autó különféle elektronikusan vezérelt egységei, alrendszerei között biztosítja a kommunikációt. Kihasználásához az kell, hogy a böngésző használatban legyen és a kocsi számítógépes rendszere rákapcsolódjon egy támadó szándékkal létrehozott Wi-Fi hotspotra. Ez ugyan nem egy mindennapi helyzet, de a behatolás lehetősége fennállt.

A kutatók készítettek egy bemutató videót is arról, ahogy megpróbálták kihasználni a sebezhetőséget. A biztonsági szakemberek átvették az irányítást mind a szórakoztató, mind a vezérlő képernyők felett, majd távolról kinyitották az ajtókat. Emellett képesek volt kinyitni a csomagtartót, mozgatni az oldaltükröt, 19 km-es távolságból aktiválták a féket, miközben az autó mozgott, felnyitották a napfénytetőt, beindították az ülésállító motort, illetve bekapcsolták az irányjelzőket.

A Keen Security Lab munkatársai a nyilvánosságra hozatal előtt tíz nappal megkeresték a Teslát, ahol elismerték a sebezhetőség létezését, és együtt dolgozták ki a javítást. A Tesla ezek után közleményt adott ki, melyben leírják, hogy habár igen alacsony kockázatúnak ítélték meg biztonsági hibát, természetesen kijavították, az autók firmware szoftverét távolról frissítették. Egyben köszönetet mondtak a kutatóknak, és jelezték, hogy a hibakeresésre kiírt (bug bounty) program keretében díjazzák is őket. Emellett minden biztonsági szakembert biztatnak arra, hogy jelezzék a réseket, mivel így lehet tökéletesíteni a rendszert.

A kínai kutatók is elismeréssel nyilatkoztak a Tesla hozzáállásáról és gyors reagálásáról, mely biztonsági hiba esetén nem túl gyakori az autóiparban (sem). A befoltozott biztonsági résről részletes leírást későbbre ígérnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények