Rengeteg részvénytől szabadulna a Tesla

Kell a készpénz a megfizethető árú Model 3 gyártói kapacitásának bővítésére, a piac érzékenyen reagált a hírre.

Szerdán jelentette be a Tesla, hogy 1,4 milliárd dollár értékben tőkeemelést hajt végre, amihez a vállalat vezérigazgatója, Elon Musk is hozzátesz 0,6 milliárd értékű papírt, így összesen 2 milliárd dollár bevételt várnak a manővertől. Ez összességében vállalati oldalról 6,8 millió (illetve opciós lehívás esetén 8,24 millió) darab részvényt jelent, míg Musk 2,78 millió darabot értékesít. A mai napig 133,9 millió darab részvény került kibocsátásra.

A készpénzállomány növelése miatt döntöttek így, amire szükség lesz a terjeszkedéshez. A cél, hogy 2018-ban a 35 ezer dolláros indulóárral tömegterméknek szánt Model 3 gyártási kapacitását 500 ezerre növeljék. A hét elejéig 375 ezer előrendelést adtak le a megfizethető árú elektromos autóra, ebből ugyan 8 ezer esetben a leendő vásárlók visszakoztak, illetve 4200 olyan rekordot is találtak, amiről a vállalat értékesítői úgy vélték, egyszerű duplikáció, vagy spekulánsok műve (ezért ezeket is törölték).


(forrás: CNN Money) [+]

A bejelentés hatására a részvényárfolyam 3,2 százalékot esett a New York-i tőzsdén, a nap végére 211,17 dollárt értek a papírok. Ez a januári állapothoz képest 12 százalékkal alacsonyabb. Csütörtökön az értéktőzsde nyitását követően viszont magára talált az árfolyam.

Az első negyedév végén a Tesla 1,44 milliárd dollárnyi készpénztartalékkal rendelkezett, ami 220 millióval több, mint a negyed elején. A felturbózás előtt álló gyártás, illetve az akkumulátorgyár bővítése is rengeteg pénzbe kerül, de ugyancsak viszi a pénzt az értékesítési hálózat és a töltőállomások kiépítése.

Érdekes jelenségre hívja fel a figyelmet a Bloomberg, amelyik azt írja, a Tesla részvények többségi tulajdonával rendelkező két csoport közül az egyik, a Goldman Sach Group elemzője, Patrick Archambault a részvények jelölését semlegesről jövedelmezőre változtatta még szerdán, a szóvivő szerint viszont a két dolognak semmi köze egymáshoz, a befektetési csoport és az elemzők munkája egymástól függetlenül zajlik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Előzmények

  • Úton az önvezető autók felé

    Csendesen zajlik az autóiparban az a forradalom, amelynek a vége a teljesen magától közlekedő autó. Hat márka biztonsági és kényelmi berendezéseit próbálhattuk ki.

  • Titokzatos járművet terveznek a Teslánál

    Elon Musk címszavakban beszélt egy olyan önvezető közlekedési eszközről, melyet a nagyvárosokba szánnának.