Tesztre kért műszaki cikkeket, de mindenkit átejtett

Újságírónak adva ki magát, termékbemutatót, terméktesztet ígérve csalt ki nagy értékű műszaki cikkeket több multinacionális vállalat magyarországi képviseletétől egy külföldi állampolgár – tudta meg lapunk a múlt héten az egyik érintett cég hazai fiókvállalatától. A nő, aki ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. kerületi Rendőrkapitánysága csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított, egy nyomdaipari kft. által kiadott, tavaly novemberben indult ingyenes magazin munkatársaként tüntette fel magát. Mint megtudtuk, valóban dolgozott az érintett kft.-nél, de ott időközben felmondtak neki, a kapcsolatfelvételre ugyanakkor továbbra is egykori céges e-mail címét használta.

A személyazonosságáról hamis információkat közlő gyanúsítottat információink szerint az Asus Magyarország Kft. irodájából vitték el a VII. kerületi Rendőrkapitányság munkatársai múlt hét szerdán. A nő nemcsak a tajvani vállalat magyarországi képviseletét – ahonnan noteszgépeket kért és kapott kölcsön tesztelési céllal – próbálta becsapni, de az IT café információi szerint több százezer forintos kárt okozott a Nokia, a Motorola és a Sony Ericsson hazai képviseleteinek is, ahonnan mobiltelefonokat kapott tesztelésre.

Az üggyel kapcsolatban szerettünk volna részleteket megtudni az érintett cégek képviseleteitől, az általunk megkeresett sajtókapcsolatok azonban nem kommentálták hivatalosan a történteket. Nem úgy a Color-Ant Magazint kiadó cég, a Color-Ant Nyomdaipari Kft. vezetője, Madarász Antal, aki lapunk megkeresésére megerősítette, hogy az osztrák állampolgárságú M. Zsanett csakugyan a vállalatnál dolgozott, ám tavaly december eleje óta nem ment be munkahelyére, a kft. ezért később felmondta a munkaviszonyát.

Madarász az IT cafénak elmondta, hogy a csalási ügy tudomása szerint nagyjából másfél hónapra nyúlik vissza, ekkor kereste meg cégét először az egyik károsult, aki később feljelentette M. Zsanettet. Lapunk kérdésére – miszerint a Color-Ant Nyomdaipari Kft. tesz-e feljelentést – a vezető egyelőre nem tudott határozott választ adni. Mint mondta, az ügy kétségkívül kellemetlenül érintette a lapot, ugyanakkor leszögezte, hogy a botrány kirobbanása után igyekeztek mindent megtenni annak érdekében, hogy a gyanúsítottat a lehető leghamarabb kézre kerítse a rendőrség.

A csalási ügy részleteivel kapcsolatban a Budapesti Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztályát is kerestük, ott azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva egyelőre nem adtak bővebb felvilágosítást.

Azóta történt