Kansas fővárosának új neve: Google City


(Infobulvár) Kansas állam fővárosának polgármestere mindenképp szeretné, hogy Topeka legyen az egyik város, ahol a Google kiépíti szupergyors hálózatát, és ezért úgy döntött: a kampány részeként márciusban a 122 ezer lakosú város felveszi a Google nevét.

Az erről szóló kiáltványt Bill Bunten hétfőn tette közzé, s ebben a város megnevezéseként a kövtekező szerepel: Google, Kansas (egy ideig a város honlapján hivatalos logóban is lecserélték a Topeka nevet, de ma már újra az eredeti felirat látható).

Ahogy az IT café is beszámolt róla, a történtek mögött a Google kezdeményezése áll („Fiber for Communities”), melynek keretében a vállalat első körben 50, majd végül 500 ezer felhasználó számára biztosít egy gigabites internetkapcsolatot – ez százszor gyorsabb, mint az átlag az Egyesült Államokban. Az akció célja, hogy serkentse a széles sávú ellátottságot tekintve meglehetősen hátul kullogó amerikai szolgáltatói szektor fejlesztéseit. A Google arra kérte az érdeklődő városokat, önkormányzatokat, hogy az e célra létrehozott weboldalon március 26-áig jelentkezzenek, s a cég később dönt arról, hogy végül is mely helyeken alakítják ki a hálózatot.

A topekai (illetve most: google-i) polgármester reméli, hogy az átnevezési akció elég nagyot szól, és városa bekerülhet azok közé, ahol a Google létrehozza a „jövő hálózatát”, mivel szerinte egy ilyen gyors internet elősegítené a helyi ipar, kereskedelem, gazdaság fellendítését. A CNN riporterének kérdésére Bunten nevetve utasította el azt az ötletet, hogy véglegesen nevezzék át a várost, mint elmondta büszkék az indián eredetű névre (topeka: „az a hely, ahol szépen nő a krumpli”). Ugyanakkor nem ez az első alkalom, hogy valamilyen cél elérése érdekében nevet változtat a város: 1998-ban az előző polgármester, Joan Wagnon – szintén ideiglenesen – „ToPikachura” írta át a főváros nevét, a Pokemon terjesztése idején.

A Business Week tudósítása szerint egyébként valóban nagy érdeklődés fogadta a Google felhívását, több városban is komoly kampányt indítottak el.

Azóta történt

Előzmények