Törökországban letiltották a YouTube-ot


Musztafa Kemal Atatürk

Az Európai Unióba belépni kívánó Törökországban egy újabb, a nemzeti érzelmekkel kapcsolatos kétes ügy borzolja a kedélyeket. Egy isztambuli bíróság ugyanis szerdán elrendelte a YouTube oldalának letiltását az országban, miután a vád állítása szerint bizonyos videók sértik a modern Törökország megalapozójának tekintett Musztafa Kemal Atatürk emlékét.

Az elmúlt hetekben sokat foglalkoztatta a helyi sajtót az a „virtuális háború”, melyet a törökök és a görögök vívtak a YouTube-on, s melynek során a két közösség tagja videóikban igyekeztek a másik nép tagjait minél mélyebben megalázni és megsérteni. Nagy felzúdulást keltett egy olyan videó, melyben készítője azt állítja, hogy a törökök mindannyian homoszexuálisok. Ezen üzenetek nyomán felháborodott levelek ezrei érkeztek a YouTube-hoz, s az Atatürköt gyalázó anyagot le is vették az oldal üzemeltetői. A nemzeti érzelmek szentségére roppant kényes világi Törökországban Atatürk vagy a „törökség” megsértését börtönnel büntetik.

Paul Doany, a Turk Telekom, Törökország legnagyobb távközlési vállalatának vezetője azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy azonnali hatállyal érvényesítik a bíróság határozatát. „Mi nem vagyunk abban a helyzetben, hogy képesek legyünk eldönteni, hogy a YouTube elkövetett-e jogsértést. Egy bírósági határozat kötelez bennünket, s nekünk azt kell tennünk, amit az ítélet kimond” – nyilatkozta Doany az állami hírügynökségnek, az Anatoliá-nak. Ennek következtében a török netezőket a YouTube oldalára érve a következő felirat fogadja: „Bírósági döntés következtében ehhez az oldalhoz megtagadjuk a hozzáférést.”

A Turk Telekom vezetője elmondta még, hogy ők addig nem is oldják fel a tiltást, amíg erre egy újabb bírói nem ad lehetőséget (ezt egyébként az internetszolgáltató még szerda délután kérelmezte a bíróságtól), azt viszont nem tudja, hogy más török szolgáltatók hasonlóképpen cselekednek-e.

Azóta történt

Előzmények