Több milliárdos tőkeinjekciót kap a Toshiba

Még mindig betegeskedik a japán vállalat, akik számára életmentő lehet a befektetés.

Egy több mint 35, nem ázsiai tagból álló, hedge fund típusú befektetéseket végrehajtó alapokból összeálló befektetési csoport azt tervezi, hogy 5,4 milliárd dollárnyi, most kiadandó részvényt vásárolnak a Toshibától, hogy ezzel megmentsék a jelenleg igen komoly gondokkal küzdő vállalatcsoportot. Mindez jelzi egyrészt azt, hogy a Toshiba továbbra is nagy bajban van, másrészt azt, hogy ha ez megtörténik, akkor a japán cég irányításába komoly, meghatározó beleszólásuk lesz a külföldi befektetőknek.

A bejelentés szerint a részvényvásárlási akciót valószínűleg december 5-én zárják le, a megegyezés alapján a vállalat 2,28 milliárd részvényt ad ki tíz százalékos kedvezménnyel a pénteki árfolyamhoz képest: az összeg több mint a fele a vállalat piaci értékének. Az 5,4 milliárd dollár azt jelenti, hogy a chipgyártásának eladásával már régóta szenvedő Toshiba elméletileg meg tudja oldani súlyos pénzügyi problémáit, és elkerülhetik azt, hogy a vállalatot ki kelljen vezetni a tokiói tőzsdéről.

A lépés a gazdasági elemzőket és a piaci szereplőket is megrázta, mivel nem japán befektetők fogtak össze, hanem külföldiek, és ez már önmagában is komoly presztízsveszteséget jelent a japán gazdaság számára.

Előzmények