Rászálltak a Toshibára

Tavaly óta folyamatos a vesszőfutás, a vállalat egyre nehezebb helyzetbe kerül.

A hétfői reggeli tőzsdenyitáskor a Toshiba részvényei eséssel reagáltak azokra a sajtótudósításokra, melyek szerint a világ legvagyonosabb hitelintézete, a Mitsubishi UFJ Trust and Banking Corp. és egy leánybankja be fogják perelni a vállalatot azon veszteségek miatt, melyek a bankokat érték a 2015-ben napvilágra került könyvelési csalás miatt. A források szerint a kártérítési igény mintegy 10 millió dollárnyi jen – írja a Japan Times.

Toshiba részvényárfolyam
[+]

A botrány kirobbanása óta sorra jelentkeznek azok, akiket megkárosítottak a hamis pénzügyi jelentések (pl. a Japan Trustee Services Bank, a Trust & Custody Services Bank), tavaly a világ legnagyobb befektetője, a japán Government Pension Investment Fund is kártérítésre perelte be a Toshibát. Ezen ügyek mellett nemrég egy igen súlyos csapás is érte a vállalatot: január közepén derült ki, hogy az amerikai nukleáris üzletáguk 4,4 milliárdos veszteséget kénytelen elkönyvelni – a hírre akkor gyakorlatilag bezuhant a részvényárfolyam, és bár később kissé csillapodtak a kedélyek, ez komoly csapást jelentett a Toshibának, akik a történtek miatt 5-8 milliárd dolláros leírásra készülhetnek (maga a Toshiba hivatalosan egyelőre ennél jóval kisebb összeget kommunikál).

A keresetet, melyről ügyfeleiket már értesítették, a bankok március végén fogják benyújtani a tokiói kerületi bíróságon, és ebben a keletkezett veszteséget a könyvelési csalással fogják magyarázni.

A Toshiba egyre nehezebb helyzetbe kerül, mivel a könyvelési botrány után nekiálltak mérsékelni a károkat és új életet lehelni a vállalatba (például külön egységbe szerveznék a profit 81 százalékát megtermelő chipgyártást), és rengeteg pénzre lenne szükségük, ám a perek és újabb rossz hírek egyre nehezebbé teszik mindezt.

Azóta történt

Előzmények