Folytatódik a Toshiba vesszőfutása

A mérleghamisítás is nagy veszteségeket okozott, ehhez jött még az amerikai kudarc, és most felmerült a büntetőeljárás megindítása is.

Még 2015 nyarán írtuk meg, hogy egy kormányzati vizsgálat eredményei nyomán hatalmas botrány robbant ki a Toshibánál, ugyanis kiderült, hogy a vezetők manipulálták a vállalat pénzügyi adatait: független könyvvizsgálók rájöttek, hogy a Toshiba 2008 és 2014 között összesen 151,8 milliárd jennel (1,2 milliárd dollárral) jelentett több nyereséget, mint a valós eredmények.

Ebbe aztán a cég elnök-vezérigazgatója és több vezetője is belebukott, ám a történéseknek ezek után sem lett vége, a vizsgálat tovább folytatódott. Ehhez jön még egy üzleti szempontból katasztrofálisnak számítható friss esemény: az elmúlt év utolsó napjaiban felfüggesztették a Toshiba részvényeivel való kereskedést a tokiói börzén, miután az árfolyam 20 százalékot esett arra a hírre, hogy a japán ipari konglomerátum amerikai nukleáris energetikai üzletágánál dollármilliárdos értékleírások várhatók. Mivel a vállalat tavaly a mérleghamisítás, illetve egyéb okok miatt is több milliárdos leírást hajtott végre, ennek következménye lehet, hogy a vállalat saját tőkéje negatívba fordulhat.

Mindezt megtetézi, hogy a friss híradások (a helyi Ashahi lap) szerint a mérleghamisítási ügyben újabb bizonyítékokat tárt fel a japán tőzsdefelügyelet, mely szerint közvetlen vezetői utasításra történt a hamis adatok bevitele, így erre a Toshiba részvényei a ma reggeli nyitáskor tovább estek. A japán tőzsdefelügyelet vezetője azt közölte a lappal, hogy az új bizonyítékok alapján a korábban már kifizetett bírságon felül újabb megfizetésére köteleznék a vállalatot, emellett a nemrég megvizsgált e-mailak alapján felmerülhet az, hogy nemcsak egyszerűen a számviteli szabályok megsértése miatt indulhat eljárás, hanem mérlegelik a büntetőeljárás megindítását is – ha ez megtörténne, az akár végzetes is lehet a befektetői bizalom végleges megingása miatt.

Azóta történt

Előzmények