Csak lassan tér magához a Dell

Most sem hatódott meg a tőzsde a Dell friss pénzügyi jelentésétől: a negyedik pénzügyi negyedéves számok közzétételét követően a részvényárfolyam napi felfelé ívelő kurzusa lejtmenetbe fordult, közel 6 százalékkal csökkent a börze zárása utáni kereskedésben. Hiába nőtt a forgalom, a bruttó nyereséghányad csalódást okozott, és a teljesítmény a riválisokéval összehasonlítva szürkének tűnt. A vállalat azért most már „óvatosan optimista”: felsejlettek annak a jelei, hogy az év hátralévő részében a vállalatok végre rászánják magukat az öregedő számítógépparkok lecserélésére.

A Dell árbevétele a január 29-én zárult negyedévben 14,9 milliárd dollár volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban, míg a nettó nyereség éves viszonyításban 6 százalékkal, 334 millió dollárra apadt. A Wall Street előzetesen mindkét mutatót valamivel alacsonyabbra lőtte be.

A cég szerint a nyereséget a számítógép-alkatrészek – kiváltképp a memóriák – árának emelkedése is amortizálta. Az sem segített, hogy a negyedév során a portfólióban szereplő összes termékkategória közül a legerősebb növekedést (29%) a belépő szintű laptopok és netbookok tudták felmutatni – köszönhetően az ünnepi szezonnak –, ezeken pedig soványabb a haszon. A bruttó nyereséghányad – a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel – csökkent, az egy évvel korábbi 18,2 százalékos szintről 17,4 százalékra.

Brian T. Gladden pénzügyi vezérigazgató a jelentés publikálásának apropóján tartott sajtótájékoztatón elmondta: „látják az élet jeleit a világban”, és azt remélik, hogy a céges ügyfelek körében az idén nőni fog a kereslet. A Dell a riválisainál jobban függ a válság kirobbanása óta visszafogottabb vásárlási kedvet mutató nagyvállalati és állami szektortól, forgalmának 80 százaléka származik innen.

A PC-gyártó – amely három évvel ezelőtt még a világ legnagyobbja volt, tavaly október közepén viszont lecsúszott a toplista második pozíciójáról is – 2008-ban átfogó átszervezésbe kezdett. Jelentős leépítést hajtott végre, a termelés egy részének szerződéses gyártókhoz való kiszervezésével átalakította gyártási modelljét, bejelentette, hogy bezárja írországi gyárát, létszámstopot hirdetett, és markánsan megnyirbálta az utazási és marketingkiadásokat. A negyedik pénzügyi negyedév végén a vállalatnak 72 ezer alkalmazottja volt, 7 ezer fővel kevesebb, mint egy éve.

Az üzleti év egészét a Dell 52,9 milliárd dollár árbevétellel és 1,4 milliárd dollár nettó profittal zárta. Előbbi 13, utóbbi 42 százalékkal alacsonyabb, mint a megelőző évben.

A rivális Hewlett-Packard egy nappal korábban erősebb számokat jelentett. A világelső PC-gyártó árbevétele a január 31-én zárult első pénzügyi negyedévben 8 százalékkal, 31,2 milliárd dollárra, nettó nyeresége pedig 25 százalékkal, 2,3 milliárd dollárra nőtt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

  • Felpörgött a PC-piac

    A tavalyi utolsó negyedévben két számjegyű növekedést regisztráltak a piackutatók. Kelet-Európában viszont változatlanul gyenge a kereslet.

  • Távközlési üzletágat hoz létre a Dell

    Az átszervezés oka a mobilpiaci jelenlét erősítése.

  • Nem megy a Dellnek

    Meredeken visszaesett a nyereség és az árbevétel. A vállalat vezetői a jövőt optimistábban látják.

  • Szupernotebookot mutatott be a Dell

    Vezeték nélküli töltő és dedikált ARM-processzor az instant Linuxhoz – többek között ezek jellemzik a Latitude Z szériát, amely nagyon trendi és nagyon modern.