Túl az egymilliárdon

A világszerte használatban lévő személyi számítógépek száma átlépte az egymilliárdos lélektani határt – hívta fel rá a figyelmet a Gartner tegnap publikált jelentése. Az elemzőcég szerint a PC-állomány nagyjából évi 12 százalékkal bővül, és ha tartja ezt a fejlődési ütemet, 2014-re kétmilliárdosra hízik. A használatban lévő gépek száma nem azonos az adott időszakban forgalmazott gépek számával, az előbbi adatot csak becsülni tudják.

A jelentés rámutat arra az egyáltalán nem meglepő tényre, hogy ma a számítógépek zöme a fejlett piacokon koncentrálódik, de a PC-penetráció jóval gyorsabb ütemben nő a fejlődő országokban, ami idővel helyrebillenti az egyensúlyt. „Az olyan fejlett piacokon, mint amilyen az Egyesült Államok, Nyugat-Európa vagy Japán, található a használatban lévő gépek 58 százaléka, miközben ezek az országok a világ lakosságának csupán 15 százalékát adják” – mondta George Shiffler kutatási igazgató. De a gazdasági fejlődéssel párhuzamosan javulni fog az életszínvonal a fejlődő országokban is, ami az egy főre jutó PC-k számában ma látható különbség csökkenését hozza majd. „Az egy főre jutó gépek száma 2013-ig megduplázódik ezeken a piacokon” – tette hozzá.

A használatban lévő számítógépek állománya folyamatos mozgásban van: a régieket részben újakra cserélik, részben használt gépként újból üzembe állítják, de gyakran egyszerűen kidobják. A feleslegessé vált PC-ket jobb esetben újrahasznosítják, rosszabb esetben szeméttelepekre szállítják. „Úgy számolunk, hogy az idén valamivel több, mint 180 millió PC-t cserélnek le, ezek ötöde, nagyjából 35 millió darab szeméttelepen végzi, javarészt a mérgező alkatrészekkel együtt” – jósolta Meike Escherich elemző, hozzátéve, hogy az elektronikai hulladék megfelelő kezelése főleg a fejlődő piacokon lesz fontos probléma az elkövetkező években.

Azóta történt

  • Pörög a PC-piac

    A laptopok iránti nagy érdeklődés és a fejlődő országok a növekedés motorjai.

Előzmények