Nem hatott az amerikai recesszió a PC-piacra

Az év elején az előzetes várakozásokhoz képest jelentősen visszaesett a PC-k forgalma az Egyesült Államokban, derül ki az IDC negyedéves gyorsjelentéséből. A jelenség mögött elsősorban az USA gazdaságát sújtó hitelválság áll, hívják fel a figyelmet elemzők – a negatív pénzügyi hangulat más régiókat nem fogott meg ennyire látványosan, olyannyira, hogy a várt forgalomemelkedést két százalékkal felülmúlta a teljes piac.

Az Egyesült Államokban az év első negyedében mindössze 3,5 százalékkal nőttek a PC-eladások, azaz pont feleakkora mértékben, mint az az IDC korábbi előrejelzésében szerepelt. „Ez az USA gazdasági helyzetének tudható be, ez volt az egyetlen régió, melyet jelentősen befolyásolt a recesszió” – mutatott rá a visszaesés okára Doug Bell, az IDC egyik elemzője. A szakember szerint a vállalati szektor költségvetését ebben az időszakban jelentősen megkurtították, így a nagyvállalatok az IT-kiadásokon is spóroltak: vagy elhalasztották a nagyobb beruházásokat, vagy kevesebbet költöttek a korábban előirányzottnál.

Az elemzőcég szerint ha a második negyedévben javulnak a gazdasági mutatók, az újra fellendítheti a piacot, emellett a Vista nemrég megjelent első szervizcsomagja is fejlesztésre ösztönözheti az eddig hezitáló vállalatokat, jóllehet ez valószínűleg nem érezteti majd annyira a hatását, mint ahogy arra egyes piaci szereplők számítanak.

A globális PC-piac a világszinten kevesebb visszahúzóerővel bíró hitelválság miatt jelentősen az amerikai szint felett nőtt: az év első három hónapjában 14,6 százalékkal több, összesen nagyjából 70 millió számítógépet szállítottak a gyártók világszerte. Az eddigi trendeknek megfelelően továbbra is az európai, közép-keleti és afrikai összesített régió, vagy más néven EMEA-régió vezeti a növekedési rangsort, itt is elsősorban az olcsóbb belépőszintű hordozható számítógépek forgalma nőtt a legszámottevőbb mértékben.

A vásárlók számára jó hír, hogy a számítógépek átlagára továbbra is folyamatosan csökken, az olcsó netbookok és nettopok forgalmának fellendülésével pedig várhatóan tovább gyűrűzik majd ez a jelenség. Bár az új szegmens egyelőre gyerekcipőben jár, egyre több komponensgyártó és PC-gyártó lát lehetőséget ebben a piacban is: „Ahogy a gyártók mind több erőforrást csoportosítanak át erre a területre, úgy egyre több olcsó megoldás jelenhet majd meg a piacon” – emelte ki Bell, aki szerint egyelőre nehéz megtippelni az ilyen olcsó PC-k pontos részarányát a teljes forgalomhoz viszonyítva, hiszen egyelőre alig néhány ilyen termék kapható nagyobb volumenben.

Az IDC adatai szerint a PC-gyártók forgalom alapján felállított rangsora nem változott az előző időszakhoz képest, azaz a legnagyobb piaci szereplő továbbra is a HP (bár ő könyvelte el a legkisebb forgalomnövekedést az adott időszakban), akit a Dell, az Acer, a Lenovo és a Toshiba követ. Az eladásait ezúttal is az Acer tudta növelni a legnagyobb arányban: a tajvani székhelyű cég 66 százalékkal több PC-t szállított az első negyedévben a piacra, mint a tavalyi év utolsó kvadránsában.

Azóta történt

Előzmények