Túl olcsón adják a zenét


Olcsó

Az allofmp3.com orosz zenei „kalózportál” működtetői az amerikai elnök kereskedelmi megbízottjának kirohanását ingyen reklámnak tartják.

Ahogy tegnap hírt adtunk róla, Susan Schwab, az Egyesült Államok Külkereskedelmi Minisztériumának képviselője az Oroszország WTO-tagságáról folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a sikeres megegyezés egyik alapfeltételeként országa az említett zeneletöltő oldal betiltását kéri Putyin elnök kormányától, mert az illegálisan terjesztett tartalmak hatalmas kárt okoznak az amerikai kiadóknak.

Az oldal tulajdonosai gyorsan reagáltak a világsajtót megjárt híradásra. Vagyim Mamotin, az oldalt üzemeltető Mediaservices általános igazgatója és tulajdonostársai nem vették a szívükre a támadást: „Reklámoznak bennünket” – nyilatkozta az igazgató csütörtökön a The Moscow Times tudósítójának. Az üzletember állítása szerint, amióta nyilvánosságra került Schwab kritikája, azóta több ezer új felhasználó regisztrált be az oldalra.

A zenei portált 2000-ben alapította néhány programozó, ma már 5,5 millió regisztrált felhasználójuk van, s számuk naponta ötezerrel emelkedik. Mamotin szerint az alapítók eredetileg csak saját használatra szánták a weboldalt, eszükbe sem jutott, hogy ilyen népszerűek lesznek. A „kalózoldalon” 15–30 amerikai centnek megfelelő összeget kell fizetni dalonként, ami jóval kevesebb, mint az Apple iTunesának díjszabása, ahol 1 dollár a tarifa. A tulajdonosok a letöltések után az Orosz Multimédia és Digitális Rendszerek Szövetségének (OMDRSZ), a tulajdonjogokat menedzselő ipari csoportnak illetéket fizetnek, ők biztosítják a licencet, s a befizetett összegeket ők továbbítják/továbbítanák a jogtulajdonosoknak. A nyugati zenekiadói vállalatok azonban az OMDRSZ-t nem ismerik el, s nem fogadják a begyűjtött pénzt. „Bojkottálják ezeket az összegeket. Talán azért, mert nem elég sok. Ezzel nem tudok vitába szállni” – nyilatkozta Oleg Nezus, az OMDRSZ vezetője.



Schwab támadása után nem sokkal, csütörtökön, a Federation of the Phonographic Industry, az EMI, a Warner és a Universal médiavállalatok közös lobbiszövetsége nevében egy illetékes azt nyilatkozta, hogy az orosz portál törvénytelenül működik, s ez elegendő alap arra, hogy bepereljék Mamotint és Denisz Kvaszovot, az oldal két igazgatóját.

Az Interfax hírügynökség a SPARK gazdasági adatbázisra hivatkozva azt írta csütörtökön, hogy az orosz céget teljes egészében orosz állampolgárok birtokolják, s elmúlt évi jövedelme körülbelül nyolc és fél millió rubel (317 500 dollár) volt. A Russian Newsweek viszont nagyjából 30 millió dollárra becsüli az oldal éves bevételeit. Mamotin nem nyilatkozott cége jövedelmeiről, csak annyit jegyzett meg, hogy a nyugati társaságok egy kiválóan működő üzleti modellt kívánnak tönkretenni. Állítása szerint ezek a cégek hatalmasat buknak p2p-letöltések miatt, ám ők nem tartoznak ebbe a körbe. Legálisan, az OMDRSZ égisze alatt végzik munkájukat, s azért ilyen olcsóak, mert Oroszországban az emberek nem tudnák megfizetni az egy dolláros dalonkénti díjat. Az OMDRSZ nevében Nezus is megerősítette Mamotin nyilatkozatát.

E helyzetértékelést támasztotta alá Arkagyij Dvorkovicsnak, a Kreml gazdasági tanácsadójának szerdai interjúja is, aki szerint, amíg ilyen magasak a zenék árai, a kalózkodás nem fog megszűnni. Dvorkovics úgy véli, meg kell találni a középutat, hogy sem a Nyugat, sem az orosz fogyasztók érdekei ne sérüljenek. Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium nevében egyelőre még nem kommentálták az eseményeket.


Mamotin szerint az Egyesült Államok a saját törvényeit kívánja erőszakosan exportálni Oroszországba, s politikai eszközökkel avatkoznak be egy gazdasági versenyfolyamatba. Ez utóbbit támasztja alá szerinte az is, hogy a nyugati zenei vállalatok nemrég Kínában szerződést kötöttek egy hasonló letöltőoldallal, ahol például Madonna dalai 10 centbe kerülnek. „Ezt hogyan magyarázzák?” – tette fel a kérdést Mamotin.

Azóta történt

Előzmények