Szellemvárosban próbálják ki a legújabb technológiákat

Mindenki számára ismerősök lehetnek a hollywoodi filmekből azok a szellemvárosok, melyeket az amerikai kormányzat a déli sivatagokban hozott létre – állítólag – különféle fegyverkísérletek céljából. Ez a kísérleti metódus most új fázisába lép, ugyanis múlt héten az illetékesek bejelentették, hogy Új-Mexikóban, Lea megyében felépítenek egy amerikai, lakosok nélküli várost, ám most nem az atombombák hatásának vizsgálatára, hanem azért, hogy az új évezred technológiai fejlesztéseit teszteljék.

Rock Hill
Látványterv

A Hobbs közelében egy létező település mintájára, egymilliárd dollárból felépítendő városka ötlete nagyon is természetesen adódik a számítástechnika legújabb trendjeit kivetítve, hiszen a a PC-korszakot maga mögött hagyó modern IT egyrészt a célhardvereket, illetve -szolgáltatásokat, másrészt a mindennapi életet behálózó, korábban számítógép nélküli rendszereket részesíti előnyben. Ez utóbbi röviden arról szól, hogy a hétköznapok mindazon területein jelenik meg nagy erővel az informatika, melyek a múlt század sci-fijeinek kedvelt témái voltak: intelligens közlekedési rendszerek, fejlett vezeték nélküli hálózatok, de itt említhetjük akár az automata háztartási gépeket is.

A vállalkozás gazdája a Pegasus Holdings nevű cég, illetve annak CITE Development nevű leányvállalata, akik a dél-karolinai Rock Hill képére épített városban 15 négyzetmérföldes területen az igazi „okos város” projektjének elemeit fogják tesztelni. A kísértetváros pontosan olyan lesz, mint Rock Hill, minden apró elemében, működő közművekkel újraépítik, az egyetlen különbség az lesz, hogy nem lesznek lakosai.

Előzmények

  • Közlekedhet a Google vezető nélküli kocsija

    Elsőként Nevada engedélyezte az önjáró jármű forgalomba helyezését. Az autók vörös színű rendszámtáblát kapnak, rajta a végtelen jelével.