Újabb kemény bírság a Microsoftnak

Ma az Európai Bizottság – amint az várható volt – újabb, ezúttal 280,5 millió eurós bírságot szabott ki a Microsoftra a számára előírt kötelezettségek teljesítésének elmaradása miatt. Ez az első eset, hogy az európai hatóság így bünteti a vonakodó együttműködést. A tetemes summával a szoftvercégre eddig kiszabott európai büntetés értéke 777,5 millió euróra emelkedik.

„Az EB nem engedheti, hogy végtelenségig folytatódjon ez a fajta jogsértő viselkedés. Egyetlen vállalat sem áll a törvény felett. Minden egyes cégnek – legyen az nagy vagy kicsi –, amely az EU-ban működik, be kell tartania az EU törvényeit” – indokolta a drákói döntést Neelie Kroes versenyügyi biztos a Reuters beszámolója szerint.

Amint az ismert, az európai hatóság 2004 márciusában 497 millió eurós bírság megfizetésére és arra kötelezte a Microsoftot, hogy hozza nyilvánosságra azokat a technikai információkat, melyek lehetővé teszik a rivális szoftvergyártók számára a Windows operációs rendszert futtató kliensekkel és kiszolgálókkal teljes mértékben együttműködő szerver operációs rendszerek fejlesztését, és dobjon piacra egy olyan Windows-változatot is, amely nem tartalmazza a Windows Media Player médialejátszó alkalmazást. Mivel a szoftvercégnek nem sikerült elérnie a döntés felfüggesztését, nem bújhatott ki a szankciók teljesítése alól.

És bár lebutított Windows rövid idő múlva megjelent a piacon, a cég – noha hajlandó volt kompromisszumokra – továbbra sem tett maradéktalanul eleget a Windows operációs rendszer kommunikációs protokolljainak licencelésére vonatkozó diktátumoknak: a felajánlott dokumentáció – az EB szakértőinek értékelése szerint – mindvégig pontatlan, hiányos és ezért gyakorlatilag használhatatlan maradt. „A Microsoft közel sem járt ahhoz, hogy biztosítsa a megfelelő információkat” – magyarázta Kroes riportereknek.

A bírság összegét úgy határozták meg, hogy a kötelezettségteljesítésre szabott korábbi határidőtől, azaz tavaly december 16-tól idén június 20-ig visszamenőleges hatállyal napi 1,5 millió eurós büntetést szabtak ki. Ha a Microsoft július 31-ig sem tesz eleget mindenben a kívánalmaknak, további, napi 3 millió eurós bírságra számíthat.

A szoftvercég indokolatlannak tartja a bírságot, de hangsúlyozta: ennek ellenére továbbra is igyekszik mindenben megfelelni az EB diktátumainak. Az újabb büntetés ellen is fellebbezést nyújtanak be – áll a Microsoft közleményében.

Azóta történt

Előzmények